Ανθρακούχο νερό: 5 απρόσμενα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει

ανθρακούχο νερό

Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε ένα αναπάντεχο ρόφημα που ο ίδιος αποφεύγει «πάση θυσία». Το φθηνό και φαινομενικά υγιεινό ανθρακούχο νερό μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του σμάλτου, κοιλότητες και περισσότερα προβλήματα στοματικής υγείας.

Ο Δρ. Rahul Nehra, επικεφαλής οδοντίατρος στο The Smile Gallery, συνέστησε να φροντίζετε να απέχετε από το ανθρακούχο νερό. «Το ανθρακούχο νερό μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός και πρόσθεσε:

«Πρώτον, η διαδικασία κατά την οποία το ανθρακικό εισάγεται στο ρόφημα περιλαμβάνει την προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο σχηματίζει ανθρακικό οξύ όταν διαλύεται στο νερό. Αυτό το οξύ μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε τερηδόνα και ευαισθησία».

Επιπλέον, ο οδοντίατρος προειδοποίησε ότι πολλά αρωματισμένα ανθρακούχα νερά περιέχουν κιτρικό οξύ ή άλλα οξέα που μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τα επίπεδα οξύτητας στο στόμα σας.

Τα 5 προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το ανθρακούχο νερό στα δόντια

Η συχνή κατανάλωση αυτών των ποτών μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στα ακόλουθα προβλήματα:

  1. Όξινη διάβρωση
  2. Αποδυνάμωση του σμάλτου
  3. Αυξημένη ευαισθησία
  4. Οδοντικές κοιλότητες
  5. Πιθανή χρώση

1. Όξινη διάβρωση

Το ανθρακούχο νερό περιέχει ανθρακικό οξύ, το οποίο μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου λόγω της όξινης φύσης του.

2. Αποδυνάμωση του σμάλτου

Η συνεχής έκθεση στην οξύτητα του ανθρακούχου νερού μπορεί να αποδυναμώσει το προστατευτικό στρώμα αδαμαντίνης των δοντιών σας, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα σε φθορά και τερηδόνα.

3. Αυξημένη ευαισθησία

Η διάβρωση του σμάλτου που προκαλείται από το ανθρακούχο νερό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία των δοντιών, καθιστώντας δυσάρεστη την κατανάλωση ζεστών, κρύων και γλυκών τροφίμων και ποτών.

4. Οδοντικές κοιλότητες

Το εξασθενημένο σμάλτο από την παρατεταμένη έκθεση σε όξινο ανθρακούχο νερό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας.

5. Πιθανή χρώση

Ορισμένα ανθρακούχα ποτά, ειδικά εκείνα με πρόσθετους χρωστικούς παράγοντες, μπορεί να συμβάλουν στη χρώση των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα εάν καταναλώνονται συχνά.

Η ποσότητα έχει σημασία

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να φαίνεται καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, αλλά η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία και υγιεινή των δοντιών σας.

«Ενώ η περιστασιακή κατανάλωση ανθρακούχου νερού μπορεί να μην προκαλέσει σημαντική βλάβη στο χαμόγελό σας, η συχνή ή υπερβολική πρόσληψη θα μπορούσε να συμβάλει στην τερηδόνα και την ευαισθησία των δοντιών» ανέφερε ο Δρ. Nehra.

«Συνιστάται να πίνετε σκέτο νερό ή να καταναλώνετε ανθρακούχο νερό με μέτρο. Να ακολουθείτε πάντα τις καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα και το νήμα για να μετριαστείτε οποιαδήποτε πιθανή βλάβη», κατέληξε ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top