«Με ντρόπιασαν γιατί δεν χωρούσα στη θέση του αεροπλάνου» – Μετά έχασε 51 κιλά με μια εύκολη μέθοδο

θέση του αεροπλάνο

Μια μαμά που ένιωσε ντροπή για το βάρος της αφού δυσκολευόταν να χωρέσει στη θέση του αεροπλάνο της, κατάφερε να χάσει 51 κιλά χάρη σε μια εντελώς δωρεάν μορφή άσκησης.

Αφού ντροπιάστηκε από έαν συνεπιβάτη σε ένα αεροπλάνο, η Dee Ucuncu πήρε την απόφαση να κάνει μια αλλαγή. Έχοντας παλέψει με το βάρος της όλη της τη ζωή, η μητέρα δύο παιδιών έφτασε να ζυγίζει 108 κιλά στα πιο βαριά της. Όπως πολλοί άλλοι που έχουν πολυάσχολες ζωές, η Dee είχε βρεθεί κολλημένη σε έναν ανθυγιεινό κύκλο, βασιζόμενη στα πρόχειρα τρόφιμα όπως τα κεμπάπ και η πίτσα, ενώ προσπαθούσε να αναθρέψει σωστά τον 17χρονο γιο της, Omer, που έχει ADHD και δυσπραξία.

Νέα θεραπεία μειώνει την «ορμόνη της πείνας» και οδηγεί σε απώλεια βάρους

H στιγμή που άλλαξε τη ζωή της 42χρονης

Το βάρος της Dee είχε βαθιές επιπτώσεις στη ζωή της, μέχρι το σημείο που δεν μπορούσε να περπατήσει 100 μέτρα χωρίς δυσκολία και να βιώσει ζάλη όταν στέκεται για πολλή ώρα. Τα πάντα άλλαξαν, ωστόσο, για την 42χρονη, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αγενή συνεπιβάτη σε σε πτήση επιστροφής από τις διακοπές της τον Μάιο του 2019.

θέση του αεροπλάνο
Φωτογραφία: Dee Ucuncu / SWNS)

«Πήγα σε διακοπές και κάποιος με προσέβαλλε μπροστά σε όλους στο αεροπλάνο. Πήραμε το αεροπλάνο για την επιστροφή στο σπίτι. Ήμουν στη μέση και αυτό το άτομο ήρθε και έκατσε κάτω δίπλα στο παράθυρο», θυμάται η εθελόντρια από το Cambridge και συνεχίζει:

«Κάλεσε την αεροσυνοδό και της είπε ότι το χοντρό άτομο ξεχειλίζει το κάθισμά μου και δεν θέλω να κάθομαι δίπλα σε μια χοντρή». Τελικά, τον μετέφερε. Ήταν το πιο ενοχλητικό πράγμα σε όλη μου τη ζωή».

Η απόφαση για την απώλεια βάρους και την αλλαγή

θέση του αεροπλάνο
Φωτογραφία: Dee Ucuncu / SWNS)

Με κίνητρο να κάνει μια αλλαγή, η Dee έθεσε την πρόκληση να περπατά ως το τέλος του δρόμου που διέμενε -κάτι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο- κάνοντας αυτή τη συνήθεια μέρος της καθημερινής ρουτίνας της. Αρχικά, η Dee χρειαζόταν τον 12χρονο τότε γιο της να την βοηθά στο περπάτημα ενός μέρους της διαδρομής, αλλά σύντομα παρατήρησε βελτιώσεις, εμμένοντας στον στόχο της.

Κοιτάζοντας πίσω τη νοοτροπία της κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, η Dee θυμάται: «Είπα στον εαυτό μου ότι αυτό ήταν κάτι εντελώς νέο για μένα, ήθελα να χάσω κιλά μέσω της άσκησης, απλά έπρεπε να το κάνω σε μικρά βήματα».

Μετά από πέντε μήνες σταθερής προόδου, η Dee ήταν σε θέση να κάνει βόλτες μέχρι 10.000 βήματα την ημέρα και δεν έχει κοιτάξει πίσω από τότε. Όπως, άλλωστε, επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, ο γενετικός κίνδυνος για την παχυσαρκία μπορεί να ξεπεραστεί με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και ότι η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μετριάσει τον γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η Dee, ο οποίος τώρα συνεχίζει να περπατάει κάθε μέρα, αποκάλυψε: «Το περπάτημα θεωρείται το πιο βασικό πράγμα, είναι η πιο φανταστική άσκηση που μπορείτε να κάνετε, είναι τόσο υποτιμημένο, αισθάνομαι φανταστικά, δεν ανησυχώ για τίποτα».

θέση του αεροπλάνο
Φωτογραφία: Dee Ucuncu / SWNS)

Άλλαξε και τη διατροφή της

Σε μια εκπληκτική πρόοδο, η Dee ήταν σε θέση να χάσει 38 κιλά σε μόλις έξι μήνες περπατώντας. Εκτός από τη νέα ρουτίνα άσκησης της, η Dee αντικατέστησε τα κατεψυγμένα και τα πρόχειρα γεύματα με φρέσκα, υγιεινά σπιτικά δείπνα και άρχισε να βλέπει απίστευτα αποτελέσματα.

Πρέπει να περπατάτε 10.000 βήματα την ημέρα; 4 οφέλη για την υγεία εάν το καταφέρετε

«Το μαγείρεμα στο σπίτι μας σπάνια γινόταν. Όταν έχεις παιδιά ξεχνάς τον εαυτό σου. Κανείς δεν θέλει να είναι παχύς, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν υποκείμενα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν μέσα τους πριν μπορέσουν να κάνουν αυτό το άλμα. Δεν πίστευα απόλυτα στον εαυτό μου μέχρι που άρχισα να το κάνω», παραδέχεται η Dee.

θέση του αεροπλάνο
Φωτογραφία: Dee Ucuncu / SWNS)

Παρόλο που η ίδια δεν απαρνιέται τα αγαπημένα της γεύματα, τώρα φροντίζει να περιορίσει τα μεγέθη της μερίδας. «Επειδή τρώω λιγότερες θερμίδες, δεν έχει σημασία. Ένιωσα τόσο καταπληκτικά, είχα τεράστιο κίνητρο», εξηγεί.

Η στιγμή που η θέση του αεροπλάνου της φαινόταν μεγάλη

Μετά από δύο χρόνια και οκτώ μήνες που ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής της, η Dee έχασε 54 κιλά. Αφού κερδίσει κάποιο μυϊκό βάρος μέσω της άσκησης, ζυγίζει τώρα 64 κιλά. Έφτασε, μάλιστα, σε ένα σημαντικό ορόσημο το 2022, όταν πήγε για διακοπές για πρώτη φορά μετά το ντροπιαστικό περιστατικό. Αυτή τη φορά, κάθισε στο κάθισμά της με αυτοπεποίθηση.

«Έκατσα σε αυτή την θέση κα μου φαινόταν μεγάλη. Δεν χρειαζόταν πια να ανησυχώ ότι ξεχειλίζω, ήταν μια σουρεαλιστική στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα, η Dee απολαμβάνει τη Zumba και τρέχει, πέραν από τους καθημερινούς περιπάτους της, και πέρυσι μάλιστα συμμετείχε σε αγώνες 25 χλμ. Κοιτάζοντας στο μέλλον, τώρα σχεδιάζει να ολοκληρώσει ένα Ultramarathon -ένα κατόρθωμα που θα φαινόταν αδύνατο πριν.

θέση του αεροπλάνο
Φωτογραφία: Dee Ucuncu / SWNS)

«Δεν το απολαμβάνω ενώ το κάνω, αλλά αισθάνομαι υπέροχα μετά και πραγματικά με βοήθησε να τονίσω το σώμα μου. Το τρέξιμο έχει τονίσει το σώμα μου. Το γεγονός ότι δεν μπορούσα να περπατήσω και τώρα τρέχω είναι εκπληκτικό», αναφέρει η ίδια.

θέση του αεροπλάνο
Φωτογραφία: Dee Ucuncu / SWNS)

Η Dee, η οποία ελπίζει ότι η ιστορία της θα εμπνεύσει τους ανθρώπους να ανταπεξέλθουν σε παρόμοιες προκλήσεις, τώρα οδηγεί τους περιπάτους για την τοπική ομάδα πεζοπορίας στην οποία εντάχθηκε το 2022. «Το ονομάζω ομάδα φιλίας. Υπάρχουν 20 άτομα και όλοι βγαίνουμε εκεί για να ασκηθούμε και να περάσουμε πολύ καλά».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top