Κοιμάστε λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ; Από τι κινδυνεύετε

δεν κοιμάστε αυπνία κατάθλιψη

Δεν κοιμάστε πολύ τα βράδια; Ο ύπνος που διαρκεί λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια αυτή τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη.

Η σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και της ψυχικής ασθένειας είναι γνωστή, αλλά δεν είναι σαφές ποιο πρόβλημα τείνει να έρχεται πρώτο. Τώρα οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία ότι ο σύντομος ύπνος τη νύχτα μπορεί να είναι πρόδρομος για την ανάπτυξη συμπτωμάτων κατάθλιψης.

«Συχνά συνυπάρχουν, αλλά το ποιο πυροδοτεί τι είναι σε μεγάλο βαθμό άλυτο. Χρησιμοποιώντας τη γενετική ευαισθησία σε ασθένειες, προσδιορίσαμε ότι ο ύπνος πιθανότατα προηγείται των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, παρά το αντίστροφο», δήλωσε η Odessa Hamilton, υποψήφια διδάκτορας στο UCL και πρώτη συγγραφέας της έρευνας.

Τα ευρήματα της μελέτης: Η αϋπνία δημιουργεί κατάθλιψη ή η κατάθλιψη αϋπνία;

Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά δεδομένα και δεδομένα υγείας από 7.146 άτομα που προσλήφθηκαν από την English Longitudinal Study of Aging (ELSA). Τόσο η διάρκεια του ύπνου όσο και η κατάθλιψη κληρονομούνται εν μέρει. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη είναι περίπου 35% κληρονομική και ότι οι γενετικές διαφορές ευθύνονται για το 40% της διακύμανσης στη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση για σύντομο ύπνο (λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης σε διάστημα τεσσάρων έως 12 ετών, αλλά ότι τα άτομα με μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ύπνου.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο επτά ώρες τη νύχτα. Πάνω από το 10% κοιμόταν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα στην αρχή της μελέτης, αυξάνοντας σε περισσότερο από 15% στο τέλος της μελέτης. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που ταξινομήθηκαν με συμπτώματα κατάθλιψης αυξήθηκε από περίπου 9% σε 11%.

Τα άτομα που κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης είχαν κατά το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από σύντομο ύπνο.

Τα ευρήματα ενδέχεται να παρουσιάζουν μια ζοφερή προοπτική για όσους ήδη παλεύουν με διαταραχές ύπνου. Ωστόσο, ο Χάμιλτον είπε ότι ο κακός ύπνος ή η κατάθλιψη δεν πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτες συνέπειες και ότι τα ευρήματα υπογράμμισαν τη σημασία του ύπνου για την καλή ψυχική υγεία.

«Η συμβουλή μου θα ήταν να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο. Υπάρχει αυτό το κοινό ρητό στη γενετική ότι τα γονίδια φορτώνουν το όπλο και το περιβάλλον τραβά τη σκανδάλη. Μπορεί να έχετε γενετική προδιάθεση σε αυτό, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο» καταλήγει ο ερευνητής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Translational Psychiatry.

Scroll to Top