Κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου: Γιατί τις παθαίνετε, πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε

κράμπες στα πόδια

Αν είστε από τους ανθρώπους που βιώνουν επώδυνες κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, η κατάσταση μπορεί να σας τρομάζει ή να σας μπερδεύει.

Μπορεί να νομίζετε ότι οφείλεται στη θέση που κοιμάστε, αλλά υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να γνωρίζετε για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια.

Δύο γιατροί μιλούν στο Fox News τις αιτίες και τις θεραπείες που υπάρχουν για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια.

Τι είναι οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια;

Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι όταν οι μύες σε ένα πόδι σφίγγονται γρήγορα. Πρόκειται για ένα ξαφνικό, επώδυνο και ακούσιο μυϊκό σπασμό, που ενώ συνήθως συμβαίνει στο πόδι σας, ειδικά στη γάμπα, μπορεί στην πραγματικότητα να συμβεί σε οποιονδήποτε μυ.

Ένα άτομο μπορεί να ξυπνήσει ως αποτέλεσμα επώδυνων συμπτωμάτων κράμπας στα πόδια, είπε ο Mike Sevilla, οικογενειακός γιατρός στο Family Practice Center of Salem του Οχάιο.

«Μερικές φορές οι κράμπες διαρκούν λίγα λεπτά, αλλά είχα ασθενείς των οποίων οι κράμπες στα πόδια κράτησαν περισσότερο από αυτό», είπε.

Ποιος παθαίνει νυχτερινές κράμπες στα πόδια;

Οι νυχτερινές κράμπες γίνονται πιο συχνές καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, δήλωσε με τη σειρά της η Sara Austin, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Dell στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνές κράμπες στα πόδια, ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνει εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών σας είναι φυσιολογικό. Τις περισσότερες φορές, οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια απλώς συμβαίνουν -αλλά υπάρχουν κάποιες ορισμένες αιτίες:

  • Υποθυρεοειδισμός. Εάν αντιμετωπίζετε συχνές κράμπες, ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνει εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι το επίπεδο των ορμονών του θυρεοειδούς σας είναι φυσιολογικό.
  • Αφυδάτωση ή πολύ έντονη άσκηση. «Βεβαιωθείτε ότι εάν ιδρώνετε υπερβολικά ή είστε αφυδατωμένοι, πίνετε περισσότερα υγρά, κατά προτίμηση με κάποιους ηλεκτρολύτες», προειδοποιεί η ειδικός.
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Όσοι έχουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών φαίνεται να περιγράφουν ορισμένα από τα συμπτώματά τους ως κράμπες.

«Εάν νιώθετε συνεχώς ότι ξυπνάτε μετά από αρκετές ώρες ύπνου και αισθάνεστε συμπτώματα στο πόδι σας -κράμπες, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, πόνο- που ανακουφίζονται με το να σηκώνεστε και να περπατάτε, μπορεί να έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών», δήλωσε η Δρ. Austin και πρόσθεσε:

«Αν διαπιστώσετε ότι παθαίνετε δύο έως τρεις κράμπες κάθε βράδυ για εβδομάδες έως μήνες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο».

Μπορεί οι κράμπες στα πόδια να είναι σημάδι σοβαρών καταστάσεων;

Ορισμένες νευρομυϊκές ασθένειες συνδέονται με συχνότερες μυϊκές κράμπες, αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες, είπε η Δρ. Austin.

«Είναι πολύ σπάνιο. Αλλά εάν παρατηρήσετε ότι οι κράμπες είναι συχνές ή σχετίζονται με αδυναμία στα άκρα ή εάν παρεμβαίνουν συνεχώς στον τρόπο που περπατάτε, θα πρέπει να το γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας».

Πώς μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τις κράμπες στα πόδια;

Όταν αρχίσουν οι κράμπες στα πόδια, ξεκινήστε με ένα ήπιο τέντωμα των μυών, προτείνει ο Δρ. Sevilla.

«Επιπλέον, αυτό που μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα περιλαμβάνει μασάζ στην περιοχή και εφαρμογή θερμαντικού επιθέματος. Επίσης, εξετάστε τα παυσίπονα χωρίς συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη», ανέφερε ο ειδικός.

Υπάρχουν επίσης επιλογές συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον οικογενειακό τους γιατρό πριν σκεφτούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top