Στατίνες: Προκαλούν μυϊκούς πόνους, διαβήτη και προβλήματα στο ήπαρ; Ποιοι κινδυνεύουν 

Στατίνες

Οι στατίνες είναι αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης και σας προστατεύουν από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί, όμως, να προκαλέσουν σε κάποιους ανθρώπους παρενέργειες. Τι να προσέξετε και πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Η υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Γι’ αυτό οι ιατροί συνταγογραφούν στους ασθενείς στατίνες. Οι στατίνες μπλοκάρουν ένα ένζυμο που χρειάζεται το ήπαρ για να παράγει χοληστερόλη. Αυτό προκαλεί το συκώτι να απομακρύνει τη χοληστερόλη από το αίμα.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των στατινών

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ενώ οι στατίνες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους, έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα, όπως μυϊκούς πόνους, πεπτικά προβλήματα και διανοητικά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους, ενώ σπάνια, μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη.

LDL χοληστερόλη: Πώς πέφτει χωρίς φάρμακα – 3 εναλλακτικές για τις στατίνες 

Εάν νομίζετε ότι εμφανίζετε παρενέργειες από τη λήψη στατινών, μην σταματήσετε μόνοι σας την αγωγή και σταματήσετε να παίρνετε τα χάπια. Συζητήστε με τον ιατρό σας μήπως χρειαστεί να αλλάξετε τη δόση του φαρμάκου που παίρνετε ή να αλλάξετε ακόμη και φάρμακο.

Οι στατίνες προκαλούν μυϊκό πόνο;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα των ατόμων που λαμβάνουν στατίνες είναι ο μυϊκός πόνος. Μπορεί να αισθάνεστε αυτόν τον πόνο ως πόνο, κόπωση ή αδυναμία στους μύες σας. Ο πόνος μπορεί να είναι μια ήπια ενόχληση ή μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός ώστε να δυσκολεύεστε να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ένα φαινόμενο “nocebo” όταν πρόκειται για ανθρώπους που νομίζουν ότι έχουν μυϊκό πόνο από τις στατίνες. Το φαινόμενο “nocebo” σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν αρνητικές προσδοκίες για ένα φάρμακο αναφέρουν ότι βιώνουν την πιθανή παρενέργεια σε υψηλότερα ποσοστά από αυτά που θα έπρεπε να προκαλεί το φάρμακο.

Ο πραγματικός κίνδυνος εμφάνισης μυϊκού πόνου ως αποτέλεσμα της λήψης στατινών είναι περίπου 5% ή λιγότερο σε σύγκριση με τη λήψη ενός χαπιού που δεν περιέχει φάρμακο, το οποίο ονομάζεται εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι σχεδόν το 30% των ανθρώπων σταμάτησαν να παίρνουν τα χάπια λόγω μυϊκών πόνων ακόμη και όταν έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για το αν θα αντιμετωπίσετε μυϊκούς πόνους όταν παίρνετε στατίνες θα μπορούσε να είναι το αν διαβάσατε ή όχι για την πιθανή παρενέργεια.

Στατίνες: Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακο χωρίς να το χρειάζονται; Τι έδειξε νέα μελέτη 

Πολύ σπάνια, οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή μυϊκή βλάβη που ονομάζεται ραβδομυόλυση. Η ραβδομυόλυση μπορεί να προκαλέσει ακραίο μυϊκό πόνο, ηπατική βλάβη, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Μόνο λίγες περιπτώσεις ραβδομυόλυσης συμβαίνουν ανά εκατομμύριο ατόμων που λαμβάνουν στατίνες. Η ραβδομυόλυση μπορεί να εμφανιστεί όταν παίρνετε στατίνες σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα ή αν παίρνετε υψηλή δόση στατινών.

Οι στατίνες δημιουργούν πρόβλημα στο συκώτι;

Περιστασιακά, η χρήση στατίνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των ενζύμων στο ήπαρ. Αυτά τα ένζυμα σηματοδοτούν φλεγμονή. Εάν η αύξηση είναι μόνο ήπια, μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο. Σπάνια, εάν η αύξηση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μια διαφορετική στατίνη.

Αν και τα ηπατικά προβλήματα είναι σπάνια, οι ιατροί μπορεί να διατάξουν μια εξέταση ηπατικών ενζύμων πριν ή λίγο μετά την έναρξη λήψης μιας στατίνης. Δεν θα χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις ηπατικών ενζύμων, εκτός εάν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα προβλημάτων με το συκώτι σας.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον ιατρό σας εάν έχετε ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία, απώλεια όρεξης, πόνο στο άνω μέρος του στομάχου σας, σκουρόχρωμα ούρα ή κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών σας.

Οι στατίνες αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα; Προκαλούν διαβήτη;

Είναι πιθανό το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, γνωστό ως γλυκόζη αίματος, να αυξηθεί όταν παίρνετε στατίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος είναι μικρός αλλά αρκετά σημαντικός ώστε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) να εκδώσει προειδοποίηση στις ετικέτες των στατινών σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τον διαβήτη.

Η αύξηση εμφανίζεται γενικά όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ήδη υψηλότερα από το φυσιολογικό. Τα άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη μπορεί να δουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους να αυξάνονται όταν αρχίσουν να παίρνουν στατίνη.

Αλλά οι στατίνες προλαμβάνουν επίσης τις καρδιακές προσβολές σε άτομα με διαβήτη. Το όφελος από τη λήψη στατινών πιθανότατα αντισταθμίζει τον μικρό κίνδυνο να ανέβει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Μιλήστε με τον ιατρό σας εάν ανησυχείτε.

Οι στατίνες ευθύνονται για απώλεια μνήμης;

Ο FDA προειδοποιεί στις ετικέτες των στατινών ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει απώλεια μνήμης ή σύγχυση κατά τη λήψη στατινών. Αυτές οι παρενέργειες αντιστρέφονται μόλις σταματήσετε τη λήψη των φαρμάκων.

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος και αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι στατίνες δεν έχουν καμία επίδραση στη μνήμη. Μιλήστε με τον ιατρό σας εάν παρουσιάσετε απώλεια μνήμης ή σύγχυση ενώ παίρνετε στατίνες.

Η Νο1 συνήθεια για καλή μνήμη και υγιή εγκέφαλο 

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι στατίνες μπορεί να βοηθήσουν στη λειτουργία του εγκεφάλου – σε άτομα με άνοια, για παράδειγμα. Αυτό εξακολουθεί να μελετάται. Μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο στατίνης πριν μιλήσετε με τον ιατρό σας.

Ποιοι εμφανίζουν παρενέργειες από στατίνες

Δεν έχουν όλοι όσοι λαμβάνουν στατίνη παρενέργειες, αλλά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:

  • Η λήψη πολλαπλών φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης
  • Η λήψη φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τις στατίνες
  • Αν είστε γυναίκα
  • Αν είστε 80 ετών ή μεγαλύτεροι
  • Αν έχετε νεφρική ή ηπατική νόσο
  • Αν πίνετε πολύ αλκοόλ
  • Ορισμένες παθήσεις, όπως υποθυρεοειδισμό ή νευρομυϊκές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS).

Ζυγίστε τους κινδύνους και τα οφέλη

Αν και οι παρενέργειες που πιστεύεται ότι προκαλούνται από τις στατίνες μπορεί να είναι ενοχλητικές, εξετάστε τα οφέλη της λήψης μιας στατίνης πριν αποφασίσετε να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας.

Να θυμάστε ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και ότι ο κίνδυνος απειλητικών για τη ζωή παρενεργειών από τις στατίνες είναι πολύ χαμηλός.

Εάν έχετε διαβάσει για τις πιθανές παρενέργειες των στατινών, μπορεί να είναι πιο πιθανό να ρίξετε την ευθύνη για τα συμπτώματά σας στο φάρμακο, είτε αυτά προκαλούνται πραγματικά από το φάρμακο είτε όχι.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top