Η απαραίτητη βιταμίνη για τα άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό στη μακροζωία

βιταμίνη για τους άνω των 60

Υπάρχουν εκατοντάδες βιταμίνες και συνήθως παίρνουμε αρκετές μέσω της διατροφής. Ωστόσο, ένας ειδικός λέει ότι υπάρχει μια βιταμίνη που τα άτομα άνω των 60 συχνά δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες και είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία. 

Η λήψη αρκετών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών είναι κρίσιμη καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κεριών στην τούρτα γενεθλίων σας και ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι για χρόνιες ασθένειες και τραυματισμούς.

Βιταμίνη D: Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα – Τι λένε οι νέες οδηγίες

«Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας υφίσταται αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών και τον τρόπο χρήσης τους στο σώμα μας», εξηγεί ο Christopher Norman, γηριατρικός νοσηλευτής στο Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση στις ΗΠΑ (NCOA) και συμπληρώνει:

«Οι επαρκείς βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας, στη στήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών. Επίσης, το να προσέχετε την πρόσληψη βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών, της γνωστικής λειτουργίας και της συνολικής ζωτικότητας».

Η καλύτερη βιταμίνη για άτομα άνω των 60 ετών

«Συνιστώ τη βιταμίνη D σε άτομα άνω των 60 ετών εάν έχουν ανεπαρκές επίπεδο στο αίμα τους», λέει ο Norman. Σε αντίθεση με ορισμένα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε τακτικά αρκετά μέσω της διατροφής, πολλοί ενήλικες έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Μια μελέτη του 2023 ανέφερε ότι 1 στους 5 μεσήλικες και ηλικιωμένους είχαν έλλειψη βιταμίνης D.

«Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών βοηθώντας το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Υποστηρίζει επίσης τη μυϊκή λειτουργία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων και είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις στις οποίες μπορούμε να γίνουμε πιο ευαίσθητοι καθώς μεγαλώνουμε», λέει ο Norman.

To κοινό χάπι που παίρνει διάσημος γιατρός για να αποτρέψει άνοια και καρκίνο

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχετε ξεπεράσει τα 60ά σας γενέθλια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από πτώση. Το NCOA αναφέρει επίσης ότι σχεδόν όλοι (95%) άνω των 60 ετών ζουν με τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης του 2022 σε περισσότερους από 307.000 ανθρώπους ηλικίας 37 έως 70 ετών ανέφεραν έναν αιτιολογικό ρόλο μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου. Μια άλλη μελέτη του 2022 σε άτομα ηλικίας 60 έως 113 ετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν αρκετή βιταμίνη D (ακόμα κι αν είχαν προηγουμένως έλλειψη) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε αν είστε πάνω από 60

Μια προσαρμοσμένη προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, ο Norman μπορεί να προσφέρει κάποιες γενικές συμβουλές. «Για ενήλικες άνω των 60 ετών, η παρούσα σύσταση από τις κατευθυντήριες γραμμές είναι 600 έως 800 IU», λέει ο ειδικός.

Όμως, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη βιταμίνη D από τη συνιστώμενη ποσότητα. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις, ειδικά εάν το επίπεδό τους είναι χαμηλό ή εάν έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο. Επομένως πριν πάρετε αυτή τη βιταμίνη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για το ποια δόση μπορεί να είναι η καταλληλότερη για εσάς ή ακόμη και εάν αυτή η βιταμίνη είναι χρήσιμη για εσάς», λέει ο Norman.

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να λάβετε πρώτα βιταμίνη D μέσω της τροφής και της έκθεσης στο ηλιακό φως. Ο Norman λέει ότι τα τρόφιμα με βιταμίνη D περιλαμβάνουν:

  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. «Δοκιμάστε ψητό σολομό με φυλλώδη λαχανικά για ένα γεύμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά», λέει ο ειδικός.
  • Κρόκοι αυγών. «Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια ομελέτα λαχανικών με τυρί».
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο Norman λατρεύει την ιδέα ενός μπολ με γιαούρτι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D με φρούτα για πρωινό ή ως χορταστικό σνακ.
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά. Η ειδικός προτείνει ενισχυμένα δημητριακά με γάλα ή μια εναλλακτική λύση γαλακτοκομικών για να ξεκινήσετε τη μέρα σας καλά.

Πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον γιατρό σας, ειδικά εάν είστε άνω των 60 ετών και παίρνετε φάρμακα για χρόνιες ασθένειες. «Η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμινών μπορεί να είναι απαραίτητη εάν δεν τις λαμβάνετε αρκετά από τη διατροφή σας ή εάν οι ατομικές ανάγκες είναι υψηλότερες λόγω ορισμένων συνθηκών υγείας», λέει ο Norman.

Το μοναδικό «σούπερ» συμπλήρωμα που πρέπει να παίρνουμε σύμφωνα με νευροεπιστήμονα

Επίσης, η λήψη άσκοπων υψηλών δόσεων μιας βιταμίνης μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Τα σημάδια ότι μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη συγκεκριμένη βιταμίνη περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία. Ωστόσο, ο Norman τονίζει ότι είναι σημαντικό να μην αποδίδετε αυτόματα αυτά τα συμπτώματα στην έλλειψη βιταμινών. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει αιμοληψία για να δει εάν έχετε φυσιολογικά επίπεδα βιταμινών.

Εάν ο γιατρός σας συστήσει μια βιταμίνη, ο Norman συμβουλεύει:

  • Λάβετε τη σωστή δοσολογία
  • Να είστε επιφυλακτικοί με οποιαδήποτε εταιρεία βιταμινών ή συμπληρωμάτων που σας στοχεύει με διαφημίσεις που υπόσχονται το προϊόν της θα είναι «το τέλειο» για οποιεσδήποτε ανάγκες έχετε.
  • Επιλέγετε συμπληρώματα που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές τρίτων από οργανισμούς όπως το USP (United States Pharmacopeia) ή το NSF (National Science Foundation) International, τα οποία επαληθεύουν την καθαρότητα και την ισχύ του προϊόντος.

Θυμηθείτε: «Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους από τη λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων, επειδή παρόλο που μπορείτε να τα πάρετε χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να έχουν κάποιους κινδύνους», καταλήγει ο Norman.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top