Το κόλπο για να διατηρήσετε τη φέτα φρέσκια και χωρίς οσμές στο ψυγείο με 2 απλά υλικά

φέτα - τυρί - ψυγείο

Θέλετε να κρατήσετε τη φέτα σας φρέσκια και χωρίς ανεπιθύμητες οσμές για μέρες στο ψυγείο; Υπάρχει ένα απλό κόλπο με μόλις δύο υλικά που αξίζει να δοκιμάσετε, καθώς βοηθά να διατηρηθεί η γεύση και η υφή στο τυρί όπως την πρώτη μέρα, χωρίς να επηρεάζονται οι άλλες τροφές στο ψυγείο σας.

Φριτάτα με φέτα – Θρεπτική συνταγή από το Χάρβαρντ

Πώς να διατηρήσετε τη φέτα για να μην χαλάσει;

Η φέτα, το παραδοσιακό ελληνικό τυρί, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η κατανάλωσή της συμβάλλει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζοντας την υγεία των οστών, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ενέργεια του οργανισμού. Μελέτη αναφέρει ότι η φέτα μπορεί να ενταχθεί σε μια ισχυρή μεσογειακή διατροφή, προσφέροντας γευστική αξία και θρεπτικά οφέλη.

Τα τρόφιμα μπορεί να χαλάσουν γρήγορα αν δεν αποθηκευτούν στις σωστές συνθήκες, ειδικά τα φρέσκα προϊόντα. Μια πρώην σεφ μοιράστηκε ένα απλό κόλπο για να βοηθήσει τη φέτα (και παρόμοια τυριά) να διατηρείται φρέσκια για περισσότερο και να αποφεύγεται η εμφάνιση μούχλας.

Η Margie Nomura, γνωστή ως Desert Island Dishes στο TikTok, είπε ότι το κόλπο της είναι κάτι που σίγουρα θα «χρειαστείτε» κατά τη διάρκεια της εποχής των σαλατών. Δεν θα σας κοστίσει μια περιουσία και είναι πανεύκολο. Σε ένα πρόσφατο βίντεο, η Margie έγραψε στη λεζάντα:

«Χρειάζεστε αυτό το κόλπο για τη φέτα αφού είναι η εποχή των σαλατών. Το χρησιμοποιώ για να μη χαλάει τόσο γρήγορα η φέτα επειδή ποτέ δεν καταφέρνω να καταναλώσω ολόκληρο το κομμάτι εγκαίρως. Είναι τόσο εύκολο και βοηθά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων».

Τα 5 καλύτερα τυριά για απώλεια βάρους, σύμφωνα με ειδικούς

Η διαφορά μεταξύ κλειστής και ανοιχτής φέτας

Η φέτα που δεν έχει ανοιχτεί μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο περίπου δύο εβδομάδες πέρα από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, μόλις ανοιχτεί, συνήθως διαρκεί περίπου μία εβδομάδα στο ψυγείο.

Το πρόβλημα με τη φέτα είναι ότι μπορεί να χαλάσει σχετικά γρήγορα σε σύγκριση με άλλα είδη τυριού. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε υγρασία και την πορώδη υφή της, που την καθιστούν ευάλωτη στην ανάπτυξη μούχλας.

Μόλις ανοιχτεί το τυρί, η έκθεσή του στον αέρα και σε πιθανούς ρύπους, όπως τα δάχτυλα ή τα μαχαιροπίρουνα, μπορεί να επιταχύνουν τη φθορά. Για να μη σπαταλάτε φέτα, η Margie περιέγραψε τη δική της απλή μέθοδο αποθήκευσης.

Πόση πρωτεΐνη έχει το τυρί – Ποια τυριά έχουν την περισσότερη

Το κόλπο με το γυάλινο βάζο θα διατηρήσει το τυρί σας για περισσότερο καιρό

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα καθαρό γυάλινο βάζο μαρμελάδας, λίγο νερό και νιφάδες θαλασσινού αλατιού.

«Χρησιμοποιείτε λίγη φέτα και δεν ξέρετε τι να κάνετε με την υπόλοιπη, οπότε απλώς την ξανατυλίγετε και τη βάζετε πίσω στο ψυγείο».

«Μετά, ίσως δέκα μέρες αργότερα θέλετε να ξαναχρησιμοποιήσετε λίγη φέτα, ανοίγετε το πακέτο και είναι απλά γεμάτο μούχλα… Δείτε τι πρέπει να κάνετε».

Αρχικά, βράστε λίγο νερό και αφήστε το να κρυώσει. Έπειτα, γεμίστε το βάζο σχεδόν μέχρι το πάνω μέρος με το νερό.

Προσθέστε μια κουταλιά νιφάδες θαλασσινού αλατιού στο βάζο, κλείστε το καπάκι και ανακινήστε καλά. Περιμένετε μέχρι να διαλυθεί πλήρως το αλάτι.

Αφού διαλυθεί, τοποθετήστε τη φέτα που περίσσεψε μέσα στο βάζο, βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως βυθισμένη στο νερό. Ξανακλείστε το βάζο και τοποθετήστε το στο ψυγείο.

Η Margie είπε: «Όταν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε, απλώς βγάλτε τη από το βάζο, ξεπλύνετέ την λίγο κάτω από τη βρύση για να φύγει το παραπανίσιο αλάτι, και είναι έτοιμη».

Επιτρέπεται το τυρί αν έχω υψηλή χοληστερόλη; Οι ειδικοί ανατρέπουν τα δεδομένα

Δοκιμάστε τη μέθοδο της Margie και απολαύστε φέτα πάντα νόστιμη, χωρίς ανεπιθύμητες οσμές ή μούχλα, ακόμα κι όταν δεν καταναλώνετε ολόκληρο το κομμάτι αμέσως. Μικρές συνήθειες όπως αυτή κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή μας διατροφή και στη φροντίδα των αγαπημένων μας προϊόντων.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top