Πόση ώρα αντέχουν μακαρόνια και ρύζι εκτός ψυγείου – Το κοινό λάθος που μας βάζει σε κίνδυνο

μακαρόνια - ρύζι

Αγαπάτε τα μακαρόνια και το ρύζι αλλά τα κρατάτε για την επόμενη μέρα; Υπάρχει ένα συχνό λάθος που κάνουμε όλοι στην αποθήκευση και την κατανάλωσή τους και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τροφική δηλητηρίαση.

Πώς να τρώτε τα ζυμαρικά για να προστατευθείτε από καρκίνο και διαβήτη και να χάσετε βάρος

Ζυμαρικά και ρύζι μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση – Πότε πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Αν και πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι η οικιακή κουζίνα είναι ασφαλής, στην πραγματικότητα αποτελεί τον κύριο χώρο εκδήλωσης τροφιμογενών λοιμώξεων, σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Environmental Research & Public Health. Αυτό οφείλεται σε πρακτικές όπως η ανεπαρκής απολύμανση επιφανειών και σκευών, η ακατάλληλη αποθήκευση μαγειρεμένων τροφίμων και η χρήση μη καθαρών επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών αγοράς.

Όσον αφορά την αποθήκευση, ένας γιατρός προειδοποιεί τώρα τον κόσμο να αποφεύγει ένα συνηθισμένο λάθος στο ρύζι και τα μακαρόνια, καθώς αυτό μπορεί να είναι «επικίνδυνο» για την υγεία.

Είναι κοινή πρακτική να φυλάμε το φαγητό που περίσσεψε για την επόμενη ημέρα ώστε να αποφύγουμε τη σπατάλη. Η διαδικασία για τα περισσότερα φαγητά είναι απλή: τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ωστόσο, ένας Αμερικανός γιατρός επειγόντων περιστατικών, ο Joe Whittington, έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με τη διατήρηση πιάτων που περιέχουν ρύζι ή μακαρόνια. Σε ένα βίντεο στο TikTok, αντέδρασε σε δημοσίευση ενός άλλου χρήστη που αφηγείται την τραγική ιστορία ενός 20χρονου άντρα που πέθανε αφού κατανάλωσε μακαρόνια πέντε ημερών που δεν είχαν μπει στο ψυγείο.

Ο νεαρός άντρας σπούδαζε στο Βέλγιο όταν έχασε τραγικά τη ζωή του μετά την κατανάλωση υπολειμμάτων από μακαρόνια, τα οποία είχε μαγειρέψει πέντε ημέρες νωρίτερα και είχε αφήσει εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου.

Λίγο μετά την κατανάλωση των μακαρονιών, αρρώστησε με έντονο εμετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το επόμενο πρωί βρέθηκε νεκρός. Η νεκροψία αποκάλυψε οξεία ηπατική ανεπάρκεια και οι εξετάσεις έδειξαν υψηλά επίπεδα ενός βακτηρίου γνωστού ως Bacillus cereus στα μακαρόνια, σύμφωνα με το Journal of Clinical Microbiology.

Στο βίντεό του, ο Dr Joe προειδοποίησε ότι, αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν θα τρώγαμε μακαρόνια πέντε ημερών, το Bacillus cereus μπορεί να αναπτυχθεί σε πιάτα με μακαρόνια και ρύζι πολύ γρήγορα, εκθέτοντάς μας σε κινδύνους μέσα σε λίγες ώρες, όχι απαραίτητα ημέρες.

«Αυτός ο 20χρονος άντρας πέθανε από μια κατάσταση που αναφέρεται συχνά ως “σύνδρομο τηγανητού ρυζιού”. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία αναπτύσσονται βακτήρια όταν το ρύζι ή τα μακαρόνια παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για υπερβολικά μεγάλο διάστημα».

«Δεν πρέπει να τρώτε ρύζι ή μακαρόνια που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός ψυγείου, για πάνω από δύο ώρες».

@drjoe_md Ever heard of Fried Rice Syndrome? It’s real — and it’s caused by a bacteria called Bacillus cereus that grows when cooked rice is left out too long. It can cause some nasty food poisoning, so always refrigerate your rice quickly after cooking! #foodsafety #HealthTips #DoctorLife #medicalfacts #FoodPoisoning ♬ original sound – Dr. Joe, M.D. 🩺

Το NHS συνιστά το ρύζι να ψύχεται μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή του μαγειρέματος και να τοποθετείται αμέσως στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Πρέπει επίσης να καταναλώνεται εντός 24 ωρών και να μην ξαναζεσταίνεται πάνω από μία φορά.

Οι θεατές του βίντεο του Dr Joe είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι ποτέ δεν αρρώστησαν αφού κατανάλωσαν ρύζι ή μακαρόνια που είχαν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από δύο ώρες.

Ωστόσο, κάποιοι επισήμαναν ότι ο κανόνας των δύο ωρών δεν εγγυάται απαραίτητα τροφική δηλητηρίαση ή θάνατο από κατανάλωση ρυζιού ή μακαρονιών που έχουν μείνει στον πάγκο της κουζίνας. Αυτό είναι απλώς το σημείο στο οποίο αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται όσο περισσότερο παραμένει το φαγητό εκτός ψυγείου.

Τι να κάνετε αν έχετε τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως δεν είναι σοβαρή και βελτιώνεται μέσα σε μία εβδομάδα. Συμπτώματα όπως εμετός και διάρροια μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, με το πιο σημαντικό να είναι η ενυδάτωση ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Είναι επίσης κρίσιμο να ξεκουραστείτε αρκετά και να φάτε όποτε μπορείτε, αλλά να αποφεύγετε λιπαρά ή πικάντικα φαγητά, που μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το στομάχι.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ην. Βασιλείου (NHS) επίσης συνιστά να αποφεύγονται οι χυμοί φρούτων και τα αναψυκτικά, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Πότε να καλέσετε γιατρό

Θα πρέπει να καλέσετε γιατρό αν:

  • Σας ανησυχεί ένα μωρό κάτω των 12 μηνών
  • Ένα παιδί κάτω των πέντε ετών παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης (όπως λιγότερες βρεγμένες πάνες)
  • Εσείς ή το παιδί σας εμφανίζετε σημάδια αφυδάτωσης ακόμα και μετά τη χρήση φακέλων ενυδάτωσης
  • Εσείς ή το παιδί σας συνεχίζετε να κάνετε εμετό και δεν μπορείτε να κρατήσετε υγρά
  • Εσείς ή το παιδί σας έχετε αιματηρή διάρροια ή αίμα από τον πρωκτό
  • Εσείς ή το παιδί σας έχετε διάρροια για περισσότερες από 7 ημέρες ή εμετό για περισσότερες από 2 ημέρες

Θα πρέπει να καλέσετε για βοήθεια αν εσείς ή το παιδί σας:

  • Κάνετε εμετό με αίμα ή ο εμετός μοιάζει με κατακάθι καφέ
  • Έχετε πράσινο εμετό (ενήλικες)
  • Έχετε κιτρινοπράσινο ή πράσινο εμετό (παιδιά)
  • Πιθανόν να έχετε καταπιεί κάτι δηλητηριώδες
  • Έχετε αυχενική δυσκαμψία και πόνο στο φως
  • Έχετε ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο
  • Έχετε ξαφνικό, έντονο πόνο στην κοιλιά
  • Έχετε μπλε, γκρι, χλωμό ή με κηλίδες δέρμα, χείλη ή γλώσσα – στο καφέ ή μαύρο δέρμα αυτό μπορεί να φαίνεται καλύτερα στις παλάμες ή στις πατούσες
  • Δυσκολεύεστε σοβαρά να αναπνεύσετε ή αναπνέετε με πολλές γρήγορες και κοφτές αναπνοές
  • Είστε σε σύγχυση ή δεν ανταποκρίνεστε όπως συνήθως
Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top