Το τρόφιμο που μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

τρόφιμο - καρκίνος του παχέος εντέρου

Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20%, προσφέροντας έναν φυσικό τρόπο προστασίας της υγείας.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 6 χαρακτηριστικά συμπτώματα που εμφανίζονται στους νέους

Η διατροφικές μας επιλογές μπορούν να μας προστατέψουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει μελετηθεί εκτενώς, με μεγάλης κλίμακας μελέτες και αναλύσεις να υπογραμμίζουν τις σαφείς συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών προτύπων και κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με μελέτη του 2025 στο Nature Communications, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, γαλακτοκομικών (λόγω του ασβεστίου), γιαουρτιού, φρούτων και λαχανικών συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ η αυξημένη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και αλκοόλ, αντιθέτως, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας με τακτική άσκηση, διατήρηση υγιούς βάρους, αποφυγή του καπνίσματος και προληπτικό έλεγχο στην ηλικία των 45 ή νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, κατά τον οποίο τα κύτταρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο παχύ έντερο, είναι ένας από τους πιο δύσκολους τύπους καρκίνου.

27χρονη που διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου αποκαλύπτει: «Αυτό είναι το αθώο σύμπτωμα που οι γιατροί μου αγνοούσαν»

Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Η θρεπτική διατροφή είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Μια νέα μελέτη από την Κίνα δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση 40 έως 60 γραμμαρίων σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20% έως 26%.

«Η διατροφή είναι μια από τις βασικές περιβαλλοντικές μεταβλητές που συμβάλλουν στον [καρκίνο του παχέος εντέρου], σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης αυτόν τον μήνα στο BMC Gastroenterology.

«Τα πιθανά προληπτικά οφέλη των [σταυρανθών λαχανικών] έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον στην έρευνα για τον καρκίνο», πρόσθεσαν.

«Αυτά τα λαχανικά, τα οποία περιλαμβάνουν το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι πλούσια σε φυτοχημικά όπως φλαβονοειδή, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και καροτενοειδή, τα οποία ενδέχεται να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου».

Τα φυτοχημικά λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και το DNA και ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρκίνο.

Οι φυτικές αυτές ενώσεις βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση και την εξέλιξη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πώς πραγματοποιήθηκε αυτή η μεγάλη μελέτη

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 17 μελέτες που περιελάμβαναν σχεδόν 640.000 συμμετέχοντες. Πάνω από 97.500 από αυτούς είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Όμως μην σπεύσετε να μετακομίσετε σε αγρόκτημα με μπρόκολα! Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα προστατευτικά οφέλη σταθεροποιούνται στα 60 γραμμάρια ημερησίως.

60 γραμμάρια ψιλοκομμένου μπρόκολου ισοδυναμούν περίπου με μισό φλιτζάνι πράσινης καλοσύνης.

Το Νο1 φρούτο που προστατεύει το έντερο, μειώνει τα τριγλυκερίδια και τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με ειδικούς

Ποια λαχανικά ανήκουν στα σταυρανθή – Ποια τα οφέλη τους

Αν δεν τρελαίνεστε για μπρόκολο, τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν επίσης τα εξής: λαχανίδες, kale, γογγύλια kohlrabi, μουστάρδα (mustard greens), ραπανάκια, γογγύλια rutabaga, γογγύλια turnip, κάρδαμο (watercress), bok choy και ρόκα.

Αυτά τα λαχανικά έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τη χοληστερόλη, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, προάγουν την υγιή πέψη, υποστηρίζουν την αποτοξίνωση του ήπατος και διατηρούν την καλή όραση.

Υπήρχαν, βέβαια, ορισμένοι περιορισμοί στη νέα μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι βασίστηκε στη μνήμη των συμμετεχόντων σχετικά με την ποσότητα των λαχανικών που κατανάλωναν.

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση [σταυρανθών λαχανικών] μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο [καρκίνου του παχέος εντέρου]».

«Η παθοφυσιολογία του [καρκίνου του παχέος εντέρου] έχει συσχετιστεί με διατροφικούς παράγοντες, όπως η ανεπαρκής πρόσληψη λαχανικών και φυτικών ινών, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης», έγραψαν.

22χρονη που διαγνώστηκε με καρκίνο στο έντερο προειδοποιεί: «Αυτά ήταν τα ύπουλα συμπτώματα που μπέρδεψα με πόνους περιόδου»

«Αυτά τα εμπειρικά ευρήματα ενισχύουν τα αποτελέσματά μας, υποδηλώνοντας μια πιθανή χημειοπροστατευτική δράση των [σταυρανθών λαχανικών] έναντι της εμφάνισης [καρκίνου του παχέος εντέρου]».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top