Μήλα: Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να πάρουμε 4 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά για να μας προστατέψουν από χοληστερίνη, υπέρταση και σάκχαρο

Μήλα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο συμπίεσης χυμού μήλου που μπορεί να ενισχύει τα οφέλη που έχουν τα μήλα για την υγεία μας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η νέα μέθοδος αύξησε την περιεκτικότητα του χυμού σε πολυφαινόλες κατά τέσσερις φορές περισσότερο από τον κανονικό χυμό μήλου.

Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα φρούτα, το κόκκινο κρασί και το κακάο και είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία για την καρδιά και τον εγκέφαλο και μπορεί να μας προστατεύουν από ασθένειες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να μεγιστοποιήσουν αυτές τις ενώσεις στο χυμό χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο, η οποία αφαιρεί ενεργά το οξυγόνο με πίεση σε κενό.

Το οξυγόνο αποκλείεται από όλα τα στάδια επεξεργασίας, μειώνοντας επομένως την απομείωση των θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια ομάδα πολυφαινολών, που υπάρχουν στο μήλο, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Ο συν-ερευνητής της μελέτης, Stefan Dussling, δήλωσε: «Οι απώλειες θρεπτικών ουσιών οφείλονται συνήθως στην παρουσία οξυγόνου το οποίο καταστρέφει γρήγορα ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά του χυμού μήλου, όπως οι φλαβανόλες ή η βιταμίνη C. Αυτό συμβαίνει όταν κάνουμε χυμό μήλων στο σπίτι ή αγοράζουμε ένα έτοιμο προϊόν. Ελπίζουμε ότι η νέα μέθοδος χυμού θα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον για να βοηθήσει τους ανθρώπους να πάρουν περισσότερες από αυτές τις ευεργετικές φυσικές ενώσεις απλά πίνοντας ένα ποτήρι χυμό».

Η Δρ Ana Rodriguez-Mateos, από το King’s College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Η εύρεση μιας μεθόδου που μπορεί να διατηρήσει περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C στον χυμό μήλου κατά τη βιομηχανική επεξεργασία έχει μεγάλη αξία, αφού όλοι οι άνθρωποι θα έχουν την επιλογή να καταναλώνουν έναν πιο υγιεινό χυμό από αυτούς που διατίθενται τώρα στο εμπόριο».

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι ο χυμός μήλου είναι πλούσιος σε ζάχαρη, αλλά ότι «η κανονική επεξεργασία του χυμού μήλου έχει την ίδια ποσότητα ζάχαρης και λιγότερα φυτοχημικά, οπότε αν κάποιος καταναλώνει χυμό μήλου ούτως ή άλλως, θα ήταν καλύτερο να πάρει τον πλούσιο σε φυτοχημικά χυμό από το κανονικό». Το NHS συνιστά τα ποτά που πίνει κάποιος συνδυαστικά από χυμούς φρούτων, χυμούς λαχανικών και smoothies να μην υπερβαίνουν τα 150 ml την ημέρα – το ισοδύναμο ενός μικρού ποτηριού.

Ο Δρ Aisling Daly, λέκτορας διατροφής στο Oxford Brookes University, δήλωσε: «Η προτεινόμενη μέθοδος μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από άλλες μεθόδους για την παραγωγή χυμού μήλου, για τη διατήρηση μεγαλύτερης ποσότητας φλαβανολών στον χυμό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καλό είναι να μην καταναλώνετε τα θρεπτικά συστατικά μεμονωμένα αλλά να προσέχετε συνολικά τη διατροφή σας. Ίσως αυτός ο χυμός μπορεί να είναι πιο πλούσιος σε φλαβανόλη από άλλους χυμούς, αλλά συμβουλεύουμε τον κόσμο να καταναλώνει ολόκληρα τα φρούτα κάτι που είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Food Research International.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top