Η πρωινή άσκηση 30 δευτερολέπτων που θα βελτιώσει τη διάθεση, την παραγωγικότητα και την ευεξία σας

άσκηση 30 δευτερολέπτων

Μια γρήγορη άσκηση 30 δευτερολέπτων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ψυχικής σας υγείας και την προετοιμασία σας για την καλύτερη δυνατή μέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι πρωινές ρουτίνες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του υπόλοιπου της ημέρας σας, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα, τη διάθεση και τη συνολική ευεξία. Η ενσωμάτωση απλών αλλά αποτελεσματικών δραστηριοτήτων στην πρωινή σας ρουτίνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία και να ξεκινήσει τη μέρα σας με θετική νότα.

Η άσκηση 30 δευτερολέπτων που θα σας φτιάξει τη μέρα

Έρευνες, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι μόλις μισό λεπτό χορού κάθε πρωί για έξι εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε θετικά γνωστικά και ψυχολογικά αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε την αγαπημένη σας αισιόδοξη μελωδία και να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο. Είτε επιλέξετε να πηδήξετε, να στρίψετε ή να ταλαντευτείτε στη μελωδία, το μόνο που έχει σημασία είναι να κινηθείτε στον ρυθμό της μουσικής.

Ο χορός δεν είναι απλώς διασκεδαστικός, είναι επίσης μια κίνηση υψηλής έντασης που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό, βελτιώνει την κυκλοφορία και ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών που τονώνουν τη διάθεση. Αυτές οι ενδορφίνες είναι που βοηθούν να δώσετε έναν θετικό τόνο για την ημέρα σας.

Τι λένε οι έρευνες για τα οφέλη του χορού

Οι ειδικοί του Harvard Health έχουν επίσης τονίσει τα οφέλη του χορού για τη διατήρηση και την ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων καθώς γερνάμε. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διερεύνησε την επίδραση 11 διαφορετικών τύπων σωματικής δραστηριότητας στην υγεία του εγκεφάλου.

Από δραστηριότητες όπως το τένις, το ποδήλατο, το γκολφ, το κολύμπι και άλλα, ο χορός ήταν ο μόνος που μείωσε τον κίνδυνο άνοιας των συμμετεχόντων. Όσον αφορά τη συναισθηματική υγεία, ο χορός μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Οι ειδικοί προτείνουν ότι μπορεί επίσης να τονώσει την αυτοεκτίμηση.

Μια μελέτη του 2023 στην οποία συμμετείχαν 933 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 62 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε 10 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές χορού, αποκάλυψε μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Οι δοκιμές περιλάμβαναν μια ποικιλία από στυλ χορού όπως Dance Movement Therapy, Latin dance, tango, rumba, waltz, Nogma, quadrille και Biodanza.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανεξάρτητα από το στυλ του χορού, οι ενήλικες που συμμετείχαν παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν.

Εκτός από τον χορό, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα έως πέντε λεπτά. Αυτά περιλαμβάνουν διατάσεις, γιόγκα, δυναμικό περπάτημα και στάσεις ισορροπίας.

Δυναμικό περπάτημα (Διάρκεια: πέντε λεπτά)

Το βαδίζετε δυναμικά με δύναμη είναι μια οικεία έννοια στους περισσότερους, αλλά για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του, συνιστάται να περπατάτε βιαστικά, να κουνάτε τα χέρια σας φυσικά και να διατηρείτε σταθερό, καλό ρυθμό. Η βαθιά, ρυθμική αναπνοή πρέπει επίσης να ενσωματωθεί στο περπάτημα, βοηθώντας στην αναζωογόνηση του σώματος και στην ηρεμία του μυαλού. Αυτή η σύντομη βόλτα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καθαρίσετε το κεφάλι σας και να ενεργοποιήσετε το σώμα σας πριν ξεκινήσετε την εργάσιμη ημέρα σας.

Στάσεις ισορροπίας (Διάρκεια: ένα λεπτό κάθε στάση)

Επιλέξτε μια στάση όπως η στάση του δέντρου (Vrikshasana) ή ο Πολεμιστής III (Virabhadrasana III).

στάση του δέντρου (Vrikshasana), ο Πολεμιστής III (Virabhadrasana III)
στάση του δέντρου (Vrikshasana) – στάση του Πολεμιστή III (Virabhadrasana III)

Για τη στάση του δέντρου, σταθείτε στο ένα πόδι, λυγίστε το άλλο γόνατο, τοποθετήστε το πόδι του λυγισμένου ποδιού στο εσωτερικό του μηρού σας και ισορροπήστε. Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας για να αυξήσετε τη δυσκολία.

Για τη στάση του Πολεμιστή, ισορροπήστε στο ένα πόδι ενώ γέρνετε το σώμα σας προς τα εμπρός με τα χέρια και το άλλο σας πόδι τεντωμένο, σχηματίζοντας μια ευθεία γραμμή.

Αυτές οι στάσεις βελτιώνουν την εστίαση, τον συντονισμό και τη σωματική ισορροπία, ενισχύοντας την πνευματική διαύγεια και τη μείωση του στρες.

Δυναμικές διατάσεις (Διάρκεια: ένα λεπτό)

Εκτελέστε δυναμικές διατάσεις όπως κύκλους ποδιών ή χεριών.

  • Σταθείτε και κουνήστε το ένα πόδι προς τα εμπρός και προς τα πίσω και μετά αλλάξτε πόδι.
  • Για κύκλους χεριών, τεντώστε τα χέρια σας και κάντε μεγάλους κύκλους και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αυτές οι ασκήσεις αυξάνουν τη θερμοκρασία και την ευλυγισία των μυών, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών και ακαμψίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιόγκα γέλιου (Διάρκεια: ένα λεπτό)

Ξεκινήστε χτυπώντας τα χέρια σας και «αναγκάζοντάς» σας να γελάσετε. Σύντομα, αυτό το τεχνητό γέλιο θα μετατραπεί σε γνήσιο γέλιο. Ασχοληθείτε με άλλους καθώς η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα. Η γιόγκα γέλιου όχι μόνο απελευθερώνει ενδορφίνες αλλά βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων του στρες και στη βελτίωση της συνολικής διάθεσης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top