Έχασε 13 κιλά σε 21 ημέρες με ένα νέο διατροφικό trend – Πόσο ασφαλές είναι;

νηστεία με νερό, 13 κιλά

Ο Addis Miller από την Κόστα Ρίκα έγινε πρόσφατα viral χάρη στην ασυνήθιστη μέθοδο που εφάρμοσε με στόχο την απώλεια βάρους, μέσω της οποίας κατάφερε να χάσει 13 κιλά σε 21 ημέρες.

Ο νεαρός δοκίμασε μία προσέγγιση που κατά καιρούς έχει εφαρμοστεί από πολλούς ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σχετικά με τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί. Δοκίμασε νηστεία με νερό για 21 ημέρες και έχασε 13 κιλά.

«Νωρίτερα φέτος, ξεκίνησα μια νηστεία με νερό για 21 ημέρες στην Κόστα Ρίκα. Αυτή η εμπειρία μου άλλαξε πραγματικά τη ζωή και είμαι ενθουσιασμένος που μοιράζομαι μερικές από τις πολύτιμες στιγμές από το ταξίδι μου», έγραψε ο Addis στο βίντεό του στο Youtube. Ο Addis μοιράστηκε περίπλοκες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα νηστείας του για τρεις εβδομάδες.

Περπατούσε καθημερινά επί 30 μέρες για να χάσει βάρος – Με πόσα βήματα πέτυχε μια εκπληκτική μεταμόρφωση

«Νηστεία νερού 21 ημερών χωρίς φαγητό. Έχασα 13,1 κιλά και 6% σωματικό λίπος. Σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας πώς είναι μια νηστεία με νερό για 21 ημέρες σε ένα ήδη αδύνατο άτομο. Αυτό το βίντεο δείχνει απλώς το σωματικό μου λίπος και την απώλεια βάρους, αλλά η νηστεία ήταν κάτι περισσότερο από αυτό», μοιράστηκε ο άντρας στο βίντεό του στο Instagram.

Είναι ασφαλής η νηστεία στο νερό;

Σε μια συνέντευξη στο HT Lifestyle, ο Δρ. RR Dutta, από το Internal Medicine, Paras Health, Gurugram, είπε: «Η νηστεία με νερό περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο νερού και όχι άλλων υγρών ή τροφών για προκαθορισμένη διάρκεια, που κυμαίνεται από 24 ώρες έως αρκετές ημέρες ή εβδομάδες».

«Μερικά οφέλη για την υγεία της νηστείας με νερό είναι η αποτοξίνωση, η βελτίωση της πέψης και η ενισχυμένη πνευματική διαύγεια. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη», εξήγησε ο ειδικός.

TikToker που έχασε 45 κιλά σε 4 μήνες μοιράζεται το πανεύκολο πρωινό που τη βοήθησε: «Θα σας κρατήσει χορτάτους»

4 κίνδυνοι της νηστείας στο νερό

Ωστόσο, όταν γίνεται χωρίς την κατάλληλη ιατρική επίβλεψη, η νηστεία στο νερό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

  1. Διατροφικές ελλείψεις
  2. Κίνδυνος αφυδάτωσης
  3. Επίδραση στον μεταβολισμό
  4. Ιατρικές ανησυχίες

1. Διατροφικές ελλείψεις

Οι παρατεταμένες περίοδοι χωρίς φαγητό μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ηλεκτρολύτες, προκαλώντας δυνητικά αδυναμία, ζάλη ή ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

2. Κίνδυνος αφυδάτωσης

Ενώ το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση, η υπερβολική πρόσληψη νερού χωρίς ισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση.

3. Επίδραση στον μεταβολισμό

Η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό καθώς το σώμα προσαρμόζεται για να εξοικονομεί ενέργεια, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση βάρους μετά το τέλος της νηστείας.

4. Ιατρικές ανησυχίες

Άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ή διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία με νερό ή να το κάνουν μόνο υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις στη νηστεία στο νερό

Η διαλειμματική νηστεία ή τα προγράμματα νηστείας υπό ιατρική επίβλεψη είναι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις αντί της νηστείας με νερό. Μπορούν να ωφελήσουν το σώμα χωρίς να προκαλέσουν υπερβολική απώλεια βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top