Αυτά τα 15 τρόφιμα που προκαλούν αέρια θα σας εκπλήξουν

άντρας, αέρια

Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, όλοι οι άνθρωποι έχουμε αέρια κατά διαστήματα. Τα αέρια προκαλούνται από την κατάποση αέρα και τη διάσπαση της τροφής στο πεπτικό μας σύστημα.

Οι συνέπειες είναι συνήθως ρέψιμο, αίσθημα φουσκώματος ή αέρια. Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αέρια τουλάχιστον 14 φορές την ημέρα. Μερικοί έχουν περισσότερα από άλλους, κάτι που μπορεί να είναι άβολο ή ενοχλητικό. Ωστόσο, τα αέρια δεν αποτελούν αιτία συναγερμού.

Σε κάθε περίπτωση όμως και επειδή δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, εάν αντιμετωπίζετε πολλά αέρια και φούσκωμα, οι αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσουν.

Τα 15 είδη των τροφίμων που προκαλούν τα περισσότερα αέρια

 1. Μήλα
 2. Βατόμουρα
 3. Καρπούζι
 4. Αγκινάρες
 5. Πατάτες
 6. Μανιτάρια σιτάκε
 7. Αρακάς
 8. Καφές
 9. Βρώμη
 10. Σταυρανθή λαχανικά
 11. Αποξηραμένα βερίκοκα
 12. Ροδάκινα
 13. Ροφήματα διαίτης με αλκοόλες ζάχαρης
 14. Τσίχλες
 15. Σκληρές καραμέλες

1. Μήλα

Το αγαπημένο φρούτο των δασκάλων περιέχει σορβιτόλη, ένα σάκχαρο που υπάρχει φυσικά σε πολλά φρούτα. Το σώμα ορισμένων ανθρώπων δεν μπορεί να το απορροφήσει σωστά, κάτι που τους προκαλεί αέρια και φούσκωμα. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ειδικά στα παιδιά.

2. Βατόμουρα

Ίσως τα έχετε απολαύσει φρέσκα, σε ζουμερό smoothie ή αποξηραμένα σε τσάι. Τα φυσικά τους σάκχαρα είναι καλά για άτομα που θέλουν να περιορίσουν τα γλυκά, αλλά δεν είναι πάντα καλά για το έντερο. Εάν έχετε πρόβλημα με την πέψη της σορβιτόλης, μπορεί να νιώθετε πρήξιμο, πόνο στην κοιλιά ή διάρροια, αέρια ή ναυτία.

3. Καρπούζι

Αυτή η δημοφιλής καλοκαιρινή απόλαυση είναι πλούσια σε φρουκτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα. Το σώμα σας μπορεί να έχει πρόβλημα να το χωνέψει, επομένως μπορεί να έχετε αέρια. Είναι σπάνιο, αλλά το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στα γονίδιά σας. Οι γιατροί το αποκαλούν «κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη». Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει εάν πάσχετε.

4. Αγκινάρες

Αυτά τα λαχανικά έχουν ένα σάκχαρο που ονομάζεται φρουκτάνη και βοηθά στην απελευθέρωση αερίων. Εάν δεν αισθάνεστε καλά αφού τα φάτε, απλώς μείνετε μακριά από τις αγκινάρες

5. Πατάτες

Οι πατάτες είναι συνήθως μια ασφαλής επιλογή για ένα συνοδευτικό φαγητό στο δείπνο. Ωστόσο, το άμυλο προκαλεί σε μερικούς ανθρώπους αέρια και φούσκωμα.

6. Μανιτάρια σιτάκε

Αυτή η διάσημη ποικιλία μανιταριών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λίγο φουσκωμένη. Ένοχος εδώ φαίνεται πως είναι η μαννιτόλη, μια άλλη φυσική ζάχαρη. Μπορεί να σας προκαλέσει αέρια -και αν τρώτε πάρα πολλά από αυτά τα μανιτάρια, μπορεί επίσης να λειτουργήσει σαν ένα ήπιο καθαρτικό.

7. Αρακάς

Είτε τα αγαπάτε είτε τα μισείτε, αυτά τα μαλακά, πράσινα λαχανικά έχουν μια αλυσίδα σακχάρων, που ονομάζονται γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες και τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου προκαλώντας αέρια. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία μετά το γεύμα.

8. Καφές

Η αγαπημένη καθημερινή πρωινή συνήθεια μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει στην τουαλέτα. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ εάν αισθάνεστε επείγουσα ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα ή αν έχετε στομαχόπονο μετά το ρόφημα.

9. Βρώμη

Αυτό το δημοφιλές πρωινό γεύμα έχει άφθονες φυτικές ίνες, οι οποίες σας επιτρέπουν να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι όλο το πρωί. Αλλά αν προσθέσετε πάρα πολλή βρώμη στη διατροφή σας πολύ γρήγορα, η κοιλιά σας μπορεί να εμφανίσει κάποιες διαταραχές. Για να πάρετε περισσότερο από αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό, εισάγετέ το αργά στο διατροφικό σας πρόγραμμα, ώστε να μην κατακλύσετε το σύστημά σας.

10. Σταυρανθή λαχανικά

Είναι τραγανά, νόστιμα και εξαιρετικά υγιεινά, αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολα στην πέψη. Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι ή να δημιουργήσουν κράμπες στην κοιλιά. Εάν αυτό συμβεί, μπορεί να χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε περιστασιακά με λαχανικά που είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσουν αέρια, όπως πιπεριές, κολοκυθάκια ή πράσινα φασόλια.

11. Αποξηραμένα βερίκοκα

Οι φυτικές ίνες στα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Μια χούφτα μπορεί να λειτουργήσει ως μαγικό αν έχετε δυσκοιλιότητα. Αυτές οι γλυκές λιχουδιές, ωστόσο, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία μπορεί να σας προκαλέσει πόνο στην κοιλιά εάν τρώτε πολύ.

12. Ροδάκινα

Ένα ζουμερό και ώριμο ροδάκινο είναι μια πραγματική απόλαυση, αλλά η γλυκύτητα που υπάρχει μέσα του μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι σας. Τα ροδάκινα έχουν φυσικά σάκχαρα που ονομάζονται πολυόλες, τα οποία μπορεί να μην συμβαδίζουν πάντα καλά με τα βακτήρια του εντέρου σας. Μερικές φορές, αυτό οδηγεί σε κράμπες και φούσκωμα.

13. Ροφήματα διαίτης με αλκοόλες ζάχαρης

Αυτό το γλυκαντικό, το οποίο βρίσκεται σε ορισμένα ροφήματα με χαμηλές θερμίδες, μπορεί να είναι χρήσιμο εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Αλλά οι αλκοόλες ζάχαρης μπορούν να λειτουργήσουν σαν καθαρτικό εάν προσλαμβάνετε υπερβολική ποσότητα. Ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων για να μάθετε εάν περιέχουν αυτό το συστατικό. Η ξυλιτόλη και η μαννιτόλη είναι τέτοια παραδείγματα.

14. Τσίχλες

Όταν μασάτε μια τσίχλα καταπίνετε αέρα, ο οποίος φέρνει αέρια στο έντερό σας. Οι τύποι τσίχλας «χωρίς ζάχαρη» έχουν συχνά σορβιτόλη και ξυλιτόλη ως υποκατάστατα ζάχαρης. Αυτά προκαλούν σε μερικούς ανθρώπους αέρια ή ακόμα και λειτουργούν σαν καθαρτικό.

15. Σκληρές καραμέλες

Όταν τρώτε καραμέλες καταπίνετε αέρα. Επιπλέον, ορισμένες καραμέλες περιέχουν ξυλιτόλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη ή άλλα σάκχαρα που προκαλούν στομαχικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους.

Πεπτικές διαταραχές που προκαλούν υπερβολικά αέρια

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ta υπερβολικά αέρια του εντέρου μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνουν μια διαταραχή όπως:

 • Κοιλιοκάκη
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Λειτουργική δυσπεψία
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Γαστροπάρεση (κατάσταση κατά την οποία οι μύες του τοιχώματος του στομάχου δεν λειτουργούν σωστά, παρεμποδίζοντας την πέψη)
 • Εντερική απόφραξη
 • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
 • Δυσανεξία στη λακτόζη
 • Καρκίνο ωοθηκών
 • Παγκρεατική ανεπάρκεια
Όλο Υγεία

Scroll to Top