Αυτό το συνηθισμένο λάθος στο ντους μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία σας

Αυτό το συνηθισμένο λάθος στο ντους μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία σας

Είτε είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί για να ξεκινήσετε τη νέα μέρα είτε το τελευταίο πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ, το ντους μπορεί να μοιάζει σαν καταφύγιο για τη δύσκολη καθημερινότητα.

Η απλή αλλά ευχάριστη συνήθεια να αφήνετε το ζεστό νερό να σας αγκαλιάζει μπορεί να σας παρακινήσει να μείνετε στο ντους όσο περισσότερο μπορείτε, αλλά ένας ειδικός προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να είναι λάθος.

Όπως εξηγεί, το να κάνετε ένα παρατεταμένο ντους όχι μόνο θα μπορούσε να αυξήσει το λογαριασμό του νερού, αλλά θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του ντους, τόσο μεγαλύτερη είναι η υγρασία που συσσωρεύεται στο μπάνιο σας σε τοίχους, οροφές και πλακάκια», ανέφερε ο Matthew Jenkins, ειδικός σε θέματα θέρμανσης στο MyJobQuote, και πρόσθεσε:

«Αν το μπάνιο δεν διαθέτει κατάλληλο αερισμό, η υπερβολική υγρασία από τα μεγαλύτερα ζεστά ντους μπορεί να παγιδευτεί. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανάπτυξη μούχλας».

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η μούχλα μπορεί να οδηγήσει σε ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, βήχα, συριγμό, λοιμώξεις του αναπνευστικού και να επιδεινώσει το υπάρχον άσθμα και τις αλλεργικές καταστάσεις.

Πώς δημιουργείται μούχλα στο σπίτι

«Οι καθημερινές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικράτηση της μούχλας στα σπίτια μας. Ένας συνδυασμός παραμέλησης του κατάλληλου αερισμού και απρόσεκτων καθημερινών συνηθειών μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη μούχλας», είπε ο Jenkins και συμπλήρωσε:

«Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σπιτιών  να προσέχουν τις καθημερινές τους συνήθειες και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπέδων υγρασίας. Ενθαρρύνοντας τον αερισμό και διατηρώντας ένα περιβάλλον χωρίς ακαταστασία, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από μούχλα».

Ευτυχώς, οι λάτρεις του ζεστού ντους εξακολουθούν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους τελετουργικό, αρκεί να εξασφαλίζουν τον επαρκή αερισμό του χώρου.

«Το άνοιγμα της πόρτας, το άνοιγμα του ανεμιστήρα και το άνοιγμα ενός παραθύρου όλα βοηθούν να απαλλαγούμε από την υγρασία μετά από ένα μεγάλο ντους. Αν εντοπίσετε νερό στα πλακάκια ή στο πλάι, είτε μαζέψτε τις διαρροές είτε σκουπίστε με ένα καθαρό, στεγνό πανί», είπε ο Jenkins.

Το λάθος με τις πετσέτες που προκαλεί μούχλα

Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμη λάθος που συμβαίνει μετά το ντους και το οποίο που θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει την ανάπτυξη μούχλας. Ο ειδικός προειδοποίησε ότι το να αφήνετε βρεγμένες πετσέτες στο πάτωμα μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής μούχλας, ειδικά σε ένα δωμάτιο γεμάτο υγρασία, όπως το μπάνιο.

«Η μούχλα ευδοκιμεί όταν οι πετσέτες αφήνονται στο πάτωμα, καθώς υπάρχει μικρή κυκλοφορία αέρα, υγρό περιβάλλον και χαμηλό φως. Αυτό τα καθιστά θερμοκοιτίδα για αποικίες μούχλας. Ο χρόνος που χρειάζεται για να μουχλιάσει μια πετσέτα θα εξαρτηθεί από το πόσο φιλόξενος είναι ο χώρος για τη μούχλα και το ωίδιο. Εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η πετσέτα μπορεί να αρχίσει να μουχλιάζει σε μόλις 12 ώρες», πρόσθεσε ο Jenkins.

Ως εκ τούτου, ο ειδικός συνέστησε να βεβαιωθείτε ότι θα κρεμάσετε τις βρεγμένες πετσέτες σας σε μια κρεμάστρα για να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες μούχλας.

«Επιπλέον, όταν έρθει η ώρα να πλύνετε τις πετσέτες σας, βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει σωστά πριν τις ρίξετε στο καλάθι με τα άπλυτα, καθώς και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας στην πετσέτα σας και σε άλλα ρούχα με τα οποία έρχεται σε επαφή», κατέληξε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top