Αισιοδοξία Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία-Νέα κινητοποίηση από την ΟΕΝΓΕ

απογευματινά χειρουργεία

Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία, τονίζει ο υπουργός Υγείας. Να μην δηλώσουν συμμετοχή καλεί τους γιατρούς η ΟΕΝΓΕ.

Την βεβαιότητα ότι μέσα σε λίγους μήνες το 95% των νοσοκομείων θα συμμετάσχει στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα συμμετοχή τους. Αναφερόμενες στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί είπε ότι αυτές «δεν μπορεί να είναι τόσο γιγαντιαίες όσο προβάλλονται».

«Καλλιεργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση γενικευμένων και φοβερών αντιδράσεων στο ΕΣΥ για τα απογευματινά χειρουργεία, ωστόσο το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δεν υποχρεώνουμε κανέναν να κάνει απογευματινά χειρουργεία, εμείς έχουμε αφήσει απλώς την ελευθερία της επιλογής» τόνισε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «κάποιοι γιατροί χειρουργούν, κάποιοι αναισθησιολόγοι και κάποιοι νοσηλευτές είναι στις χειρουργικές ομάδες».
Πρόσθεσε ότι «σιγά-σιγά ο κόσμος θα πηγαίνει στην αρχή πιο δειλά στα απογευματινά χειρουργεία και προϊόντος του χρόνου θα πηγαίνει περισσότερο και θα μειώνεται η λίστα αναμονής».

Ικανοποίηση από τα πρώτα στοιχεία των απογευματινών χειρουργείων

Ο υπουργός δήλωσε ευχαριστημένος από τα στοιχεία του πρώτου δεκαημέρου της εφαρμογής του μέτρου, σημειώνοντας ότι περίμενε μικρότερη συμμετοχή στην αρχή. Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο ΚΑΤ είπε ότι «από τις 17 χειρουργικές κλινικές δήλωσαν την επιθυμία να διοργανώσουν απογευματινά χειρουργεία και οι 17. Πόσο γενικευμένη αντίδραση μπορεί να υπάρχει στο ΚΑΤ, όταν το 100% των κλινικών κάνει απογευματινά χειρουργεία;» και πρόσθεσε: «Αυτοί που αντιδρούν ζητούν να απαγορεύσουμε τη δυνατότητα για απογευματινά χειρουργεία. Εγώ δεν υποχρεώνω να γίνονται απογευματινά χειρουργεία, λέω ότι δεν σας απαγορεύω. Άμα θέλετε κάντε τα. Εμείς δεν θα το απαγορεύσουμε, θα το επιτρέψουμε».

Αναφερόμενος στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με τα ιδιωτικά ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «έχουν ένα εξαιρετικά εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς τα πολύ βαριά περιστατικά καταλήγουν πάντα στο ΕΣΥ ενώ και από πλευράς κόστους σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από αυτό στον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα καθιστούμε προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να πάνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο γιατί πρέπει να πληρώσουν τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο».

Ο στόχος των δύο βασικών μεταρρυθμίσεων

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που αυτήν την περίοδο υλοποιούνται όπως «τα απογευματινά χειρουργεία και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να μπορούν να έχουν ιδιωτικό έργο πέραν του ωραρίου τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ότι άλλο σκεφτούμε, γίνονται για να καταστήσουμε τις θέσεις των λειτουργών του ΕΣΥ περισσότερο ελκυστικές, άρα και να αυξήσουμε τις πιθανότητες περισσότεροι γιατροί να στελεχώσουν στο σύστημα υγείας» και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες όπως πριν από 20 ή τριάντα χρόνια και πρέπει να κάνουμε το σύστημά μας περισσότερο ανταγωνιστικό».

Ο αντίλογος των γιατρών

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καλεί τους γιατρούς να μην δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία και προγραμματίζει νέα κινητοποίηση για 27 Μαρτίου.

«Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν και ιδιωτικό έργο, γίνεται ένα άλμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας του κατ’ όνομα πια μόνο «δημόσιου» νοσοκομείου», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Κάνει λόγο για «μαγαζιά που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς – πελάτες» και για «δραστικό περιορισμό των υπηρεσιών που θα παρέχονται δωρεάν».

Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα μειώσουν τις λίστες αναμονής

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες»

«Είναι ψέμα», συνεχίζει «ότι με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα μειωθεί η αναμονή για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Με τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία δε μειώθηκε η αναμονή των πρωινών ραντεβού, δεν ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ψέμα ότι ο ανταγωνισμός δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει το δημόσιο».

Όλο Υγεία

Scroll to Top