Τα 7 πιο συχνά λάθη που κάνετε στην προσωπική υγιεινή σας – Από τι κινδυνεύετε

προσωπική υγιεινή, λάθη

Είναι οκ να παραλείψετε ένα ντους, ή να ξεχάσετε να αλλάξετε σεντόνια, ή να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα; Ρωτήσαμε τους ειδικούς και έχουμε τις απαντήσεις.

 

Τα 7 συχνά λάθη στην προσωπική υγιεινή

  1. Να ξεχνάτε να πλύνετε τα δόντια σας ή να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα
  2. Να παραλείπετε ένα ντους ή μπάνιο
  3. Να κοιμάστε με το make up πάνω σας
  4. Να μην αλλάζετε τα σεντόνια σας συχνά
  5. Να μην βγάζετε τους φακούς επαφής
  6. Να χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι της κουζίνας για πολύ καιρό
  7. Να μην πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε

 

1. Να ξεχνάτε να πλύνετε τα δόντια σας ή να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα

Τι συμβαίνει αν ξεχάσετε κάποιες μέρες να πλύνετε τα δόντια σας; Στην αρχή θα τα νιώσετε να πρήζονται, έπειτα θα αρχίσουν να ματώνουν, η ανάσα σας θα χειροτερέψει και τα δόντια σας θα αποκτήσουν τρύπες. Γι’ αυτό καλό είναι να μην αφήνετε άπλυτα τα δόντια σας, και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να είστε σίγουροι ότι είναι απολύτως καθαρά.

2. Να παραλείπετε ένα ντους ή μπάνιο

Η προσωπική υγιεινή ξεκινάει από ένα καλό μπάνιο σε όλο το σώμα σας. Το σαπούνι και το νερό, εκτός από το να σας κρατάνε καθαρούς, σας προστατεύουν από την ακμή, τους ερεθισμούς και τις μολύνσεις. Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στο σώμα, και όταν υπάρχουν πολλά νεκρά κύτταρα για να τρώνε και να επιβιώνουν, έπειτα μπορούν να προκαλέσουν κάποια δερματοπάθεια, όπως το έκζεμα.

3. Να κοιμάστε με το make up πάνω σας

Στο τέλος μίας μεγάλης και κουραστικής μέρας, ίσως είναι δελεαστικό απλώς να πέσετε στο κρεβάτι κατευθείαν χωρίς να καθαρίσετε το make up από το πρόσωπό σας. Δεν πρέπει όμως. Αν αφήσετε το make up στο πρόσωπό σας, θα κλείσουν οι πόροι του δέρματος, πράγμα που προκαλεί την εμφάνιση διαφόρων σπυριών και σημαδιών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η mascara και το eyeliner μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στα μάτια σας. Τα βακτήρια από το make up πηγαίνουν προς τα μάτια σας και μολύνουν τις βλεφαρίδες σας.

4. Να μην αλλάζετε τα σεντόνια σας συχνά

Το πλυντήριο είναι μία από τις πιο σημαντικές δουλειές του σπιτιού, αλλά που παράλληλα όλοι προσπαθούν να αποφεύγουν. Δεν πρέπει όμως να αφήνετε άπλυτα τα σεντόνια και τις κουβέρτες πάνω στα οποία κοιμάστε. Στα σεντόνια μετά από κάποιες μέρες αναπτύσσονται βακτήρια, μύκητες και μαζεύεται σκόνη. Όλα αυτά με τον καιρό πολλαπλασιάζονται, και μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στο δέρμα σας όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι.

5. Να μην βγάζετε τους φακούς επαφής

Οι οφθαλμίατροι είναι κάθετοι ότι πρέπει να βγάζετε καθημερινά τους φακούς επαφής για να ξεκουράζετε τα μάτια σας. Αν φοράτε για παράδειγμα τους φακούς για μία συνεχόμενη εβδομάδα, κινδυνεύετε να πάθετε σοβαρές μολύνσεις και έλκη στα μάτια σας.

6. Να χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι της κουζίνας για πολύ καιρό

Τα σφουγγάρια είναι γνωστοί μαγνήτες βακτηρίων. Όσο τα χρησιμοποιείτε, αυτά απορροφούν όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια από τα βρώμικα πιάτα, και είναι εύκολο να ξεχάσετε πόσο καιρό έχετε το ίδιο σφουγγάρι. Αν μάθετε ότι ένα πολύ βρώμικο σφουγγάρι που έχετε κρατήσει για πολύ καιρό, μπορεί να κολλήσει σαλμονέλα, E.Coli ή σταφυλόκοκκο, τότε θα το πάρετε πιο εύκολα απόφαση να το αντικαθιστάτε συχνά.

7. Να μην πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε

Δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να καταναλώνετε τα βακτήρια που βρίσκονται πάνω σε ένα μήλο που δεν έχετε πλύνει. Τα λαχανικά κουβαλούν πολλά μικρόβια, υπολείμματα από εντομοκτόνα και λιπάσματα που αν δεν τα πλύνετε, μπορεί να πάθετε μέχρι και τροφική δηλητηρίαση. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, τα παρασιτοκτόνα μπορούν να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αναπνευστικά προβλήματα, ζάλη, ακόμα και λιποθυμία.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top