Ελιές: Η ελληνική τροφή που δυναμώνει την καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και ρυθμίζει το σάκχαρο

τροφή, ελιές

Αυτή η τροφή έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι νόστιμη. Υπάρχουν, επίσης, και οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε για την υγεία σας από τακτική κατανάλωση της.

Αν και αποτελείται κυρίως από λιπαρά, περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά, ο τύπος που είναι γνωστός για τα οφέλη που έχει στην υγεία. Επιπλέον, είναι γεμάτη με άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για εσάς, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και των αντιοξειδωτικών (ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες).

Ο διαιτολόγος Devon Peart, RD, MHSc, BASc. εξηγεί στο clevelandclinic.org γιατί οι ελιές είναι καλές για εσάς.

Τα σημαντικότερα οφέλη

 1. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας
 2. Σας παρέχουν καλά λιπαρά
 3. Εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με φυτικές ίνες
 4. Σας παρέχουν μια υγιή δόση βιταμίνης Ε
 5. Θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου
 6. Βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας

1. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας

Τα περισσότερα προγράμματα υγιεινής διατροφής σας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο ως μαγειρικό λάδι της επιλογής σας. Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης ελαϊκό οξύ, το οποίο μπορεί δυνητικά να σας βοηθήσει να:

 • Αυξήσετε την καλή σας χοληστερόλη.
 • Μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το να τρώτε τις ελιές μπορεί να είναι μια καλή κίνηση και για την καρδιά σας, καθώς οι ελιές περιέχουν επίσης ελαϊκό οξύ.

2. Σας παρέχουν καλά λιπαρά

Η μεσογειακή διατροφή προωθεί την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των ελιών, καθώς και του ελαιολάδου. Το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, το είδος του λίπους που τρώτε είναι πιο σημαντικό από την ποσότητα.

Πριν από χρόνια, υπήρχε μια τάση προς δίαιτες χαμηλών λιπαρών, ωστόσο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι μείωσαν την πρόσληψη λίπους, έτρωγαν περισσότερες τροφές με ζάχαρη. Και την ίδια στιγμή, υπήρξε μια αύξηση στα άτομα με παχυσαρκία.

3. Εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με  φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Οι ελιές είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς περιέχουν 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών σε περίπου μισό φλιτζάνι.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν:

 • Διατηρήσετε καλή πέψη
 • Μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
 • Παραμείνετε χορτάτοι για περισσότερο

4. Σας δίνει μια υγιή δόση βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια ισχυρή βιταμίνη. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από το είδος της βλάβης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η νόσος του Πάρκινσον. Επίσης:

 • Μειώνει τη φλεγμονή (ερεθισμό και οίδημα)
 • Παίζει ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης

Αλλά η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Είναι καλύτερα να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως οι ελιές, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλινική του Κλίβελαντ.

5. Θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι ελιές έχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα και να οδηγήσει σε καρκίνο.

6. Βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας

Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτές που βρίσκονται στις ελιές, τείνουν να έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια συνέκρινε τις επιδράσεις του ελαϊκού οξέος (το λίπος στις ελιές) έναντι του παλμιτικού, ενός κορεσμένου λίπους που βρίσκεται στο φοινικέλαιο και το βούτυρο.

Το παλμιτικό συσχετίστηκε περισσότερο με την αντίσταση στην ινσουλίνη σε σύγκριση με το ελαϊκό οξύ. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πρόδρομο στάδιο του διαβήτη.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top