Φασολάκια edamame: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φασολάκια edamame

Η κατανάλωση αυτού του λαχανικού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λαμβάνετε φυτικές πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις.

Τι είναι τα φασολάκια edamame

Τα edamame προέρχονται από την Κίνα, και είναι φασόλια σόγιας που συλλέγονται νωρίς ή πριν ωριμάσουν. Έχουν διαδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα Edamame είναι δεν έχουν χοληστερόλη ή γλουτένη και είναι χαμηλές σε θερμίδες. Είναι πολύ ήπια στη γεύση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Μας παρέχουν πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Φασολάκια edamame: Διατροφική αξία

Μία κούπα φασολάκια 100 γραμμαρίων περιέχει:

 • Θερμίδες: 122
 • Λίπη: 5 g
 • Υδατάνθρακες: 10 g
 • Πρωτεΐνες: 11 g
 • Κάλιο: 436 mg
 • Νάτριο: 6 mg

Φασολάκια edamame: Οφέλη

 1. Βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
 2. Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 3. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των οστών
 4. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

1. Βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Γνωρίζατε ότι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως τα edamame, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση αναφέρεται στην δύναμη με την οποία το αίμα σας ρέει μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτή η τιμή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων δραστηριότητας και της διατροφής σας.

Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης επειδή επιδρά στα νεφρά εξισορροπώντας τα επίπεδα νατρίου και νερού στο σώμα. Οι υπερβολικές ποσότητες νατρίου στο σώμα μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Το κάλιο βοηθά τα νεφρά να εκκρίνουν αυτή την περίσσεια νατρίου, γεγονός που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρησή της σε ένα φυσιολογικό επίπεδο.

2. Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σε αντίθεση με άλλα φασόλια, τα edamame είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα η κατανάλωση τους να είναι απίθανο αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αποτελούν επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, λίπους και φυτικών ινών και έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος αποτελεί ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα ορισμένες τροφές αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση εύκολα αφομοιώσιμων υδατανθράκων – όπως επεξεργασμένα δημητριακά και προστιθέμενη ζάχαρη – σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσει σε κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2. Οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες —ιδιαίτερα διαλυτές φυτικές ίνες— μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

3. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των οστών

Το γάλα θεωρείται συχνά ως η καλύτερη τροφή για την ανάπτυξη υγιών οστών, αλλά ξέρατε ότι το edamame μπορεί επίσης να συμβάλει στην υγεία των οστών; Τα γερά οστά είναι απαραίτητα για την υγιή γήρανση, συμβάλλοντας στην αποφυγή καταγμάτων και στην διατήρηση της κινητικότητας μας καθώς μεγαλώνουμε.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη σόγιας, η οποία βρίσκεται στα φασόλια σόγιας edamame, σχετίζεται με βελτιωμένη υγεία των οστών και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση, δηλαδή, η απώλεια οστικής μάζας, είναι μια πάθηση κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα, αδύναμα και εύθραυστα. Καθώς η οστεοπόρωση επιδεινώνεται, μπορεί να προκαλέσει εύκολα κατάγματα των οστών, αλλά τροφές όπως τα edamame μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της δομής των οστών και στη μείωση του κινδύνου αυτού.

4. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Εκτός από πρωτεΐνη, τα edamame είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία της καρδιάς και τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης.

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και μεταφέρεται από τις λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές χοληστερόλης: η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL).

Τα υψηλά επίπεδα LDL, γνωστά και ως «κακή» χοληστερόλη, μπορούν να σκληρύνουν τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με την πάροδο του χρόνου. Τροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, όπως τα edamame, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης επιβραδύνοντας την πέψη και εμποδίζοντας το σώμα να επαναπορροφήσει τη χοληστερόλη LDL στην κυκλοφορία του αίματος.

Πώς να τα καταναλώσετε

 • Μπορείτε να τα βράσετε, να τα ψήσετε στον φούρνο, να σοταριστούν ή να τηγανιστούν.
 • Αποτελούν ένα υγιεινό σνακ ή μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες, ρύζι ή noodles.
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως βάση για dips ή σάλτσες.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

 • Άτομα με αλλεργία στη σόγια: Τα άτομα με αλλεργία στη σόγια θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν τα φασολάκια edamame. Η κατανάλωση edamame μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που κυμαίνονται από ήπιες (εξάνθημα, κνίδωση) έως σοβαρές (αναφυλαξία).
 • Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά: Τα φασολάκια edamame είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων edamame ενώ λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Όλο Υγεία

Scroll to Top