Μπανάνα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

μπανάνα

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα νόστιμο και γλυκό φρούτο που αρέσει σε όλους, ακόμη και σε όσους δεν είναι λάτρεις των φρούτων. Πέρα από αυτό όμως έχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Τί είναι η μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα τροπικό φρούτο, καρπός της μπανανιάς. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά φρούτα στον κόσμο. Έχει μακρόστενο και καμπυλωτό σχήμα που μοιάζει με μισοφέγγαρο. Όταν είναι άγουρη, η μπανάνα είναι πράσινη, ενώ όταν ωριμάζει, γίνεται κίτρινη. Η φλούδα της είναι χοντρή και αφαιρείται εύκολα. Η σάρκα της είναι μαλακή, κρεμώδης και γλυκιά. Περιέχει πολλά μικρά, μαύρα κουκούτσια.

Μπανάνα: Διατροφική αξία

Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους (118 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες: 105
  • Λιπαρά: 0,4 g
  • Πρωτεΐνες: 1,3 g
  • Υδατάνθρακες: 27 g
  • Φυτικές ίνες: 3,1 g
  • Κάλιο: 422 mg

Μπανάνα: Τα οφέλη της για την υγεία

  1. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
  2. Σας βοηθάει στην άσκηση
  3. Η μπανάνα θεωρείται προλαμβάνει και θεραπεύει τα έλκη
  4. Ενισχύει τα οστά
  5. Προστατεύει την καρδιά
  6. Αντιμετωπίζει προβλήματα απέκκρισης
  7. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά

1. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου

Οι μπανάνες έχουν καταπραϋντική δράση στο έντερο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που όχι μόνο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης αλλά ομαλοποιεί τη λειτουργία του εντέρου. Η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην ενισχυση του αισθήματος πληρότητας και φαίνεται να μειώνει το φούσκωμα. Το ανθεκτικό άμυλο στις μπανάνες έχει επίσης πρεβιοτική δράση, συμβάλλοντας στην επιβίωση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, ώστε να αυξάνονται σε αριθμό και να παράγουν ευεργετικές ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

2. Σας βοηθάει στην άσκηση

Καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο, υποστηρίζουν τη συστολή των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για κράμπες. Ως εκ τούτου, οι μπανάνες είναι πολύτιμες τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης μορφής εντατικής άσκησης

3. Η μπανάνα θεωρείται προλαμβάνει και θεραπεύει τα έλκη

Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, ο συνδυασμός μπανάνας και γάλακτος μείωσε σημαντικά την έκκριση οξέος. Σε μία άλλη έρευνα σε ζώα, οι μελετητές βρήκαν ότι οι φρέσκες μπανάνες προστατεύουν το στομάχι των ζώων.

Οι ουσίες της μπανάνας συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των κυττάρων που απαρτίζουν την επένδυση του στομάχου κι έτσι παράγουν ένα παχύτερο προστατευτικό βλεννώδες στρώμα έναντι των οξέων του στομάχου.

4. Ενισχύει τα οστά

Το κάλιο μπορεί να εξουδετερώσει την αυξημένη απώλεια ουρικού ασβεστίου, η οποία προκαλείται από τροφές με υψηλά ποσοστά άλατος. Έτσι, αποτρέπει τη γρήγορη απώλεια της οστεϊκής μάζας.  Ακόμη ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά ασβέστιο, μέσω ποικίλων μηχανισμών.

5. Προστατεύει την καρδιά

Κι αυτό χάρη στα υψηλά ποσοστά καλίου που περιέχει, ουσία που συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Μία μπανάνα την ημέρα προστατεύει από την υψηλή πίεση και την αρτηριοσκλήρυνση, όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες.

Σε μία απ’ αυτές, οι μελετητές παρατήρησαν τη διατροφή περίπου 40.000 Αμερικανών για περισσότερο από 4 χρόνια, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτή συνδέεται με την αρτηριακή πίεση.

Οι άνδρες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλά ποσοστά καλίου, μαγνησίου και δημητριακών, είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα, έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 στο «Archives of Internal Medicine» επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως οι μπανάνες, προλαμβάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

6. Αντιμετωπίζει προβλήματα απέκκρισης

Μία κρίση διάρροιας μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό σας σημαντικούς ηλεκτρολύτες, οι οποίοι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επιπρόσθετα, οι μπανάνες περιέχουν πηκτίνη, μία διαλυτή ίνα η οποία συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

7. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2005 στο «International Journal of Cancer» υποστηρίζει ότι η τακτική κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και ιδιαίτερα μπανάνας, δρουν προστατευτικά. Στην έρευνα μετείχαν 61.000 γυναίκες 40-76 χρόνων.

Όσες κατανάλωναν πάνω από 75 μερίδες φρούτων και λαχανικών το μήνα, μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά, κατά 40%. Μεταξύ των φρούτων, οι μπανάνες ήταν ιδιαίτερα προστατευτικές.

Οι γυναίκες που τις ενέτασσαν στο καθημερινό τους πρόγραμμα έξι φορές την εβδομάδα, μείωσαν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σε σχέση μ’ εκείνες που δεν έτρωγαν καθόλου του φρούτο.

Πώς να την καταναλώσετε

  • Η μπανάνα μπορεί να καταναλωθεί ωμή, ως χυμός, smoothie, ή σε διάφορες συνταγές, όπως ψωμιά, κέικ, pancakes, μπισκότα και μπάρες δημητριακών.
  • Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πουρέ μπανάνας, το οποίο αποτελεί ένα θρεπτικό και εύπεπτο γεύμα για βρέφη και παιδιά.
  • Η μπανάνα μπορεί να καταψυχθεί και να καταναλωθεί ως υγιεινό και δροσιστικό σνακ.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Άτομα με αλλεργία στο λάτεξ και σε φρούτα όπως το αβοκάντο και το κιούι, είναι αρκετά πιθανό να εμφανίσουν αλλεργία και στις μπανάνες

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top