Τα σημάδια της κακής κυκλοφορίας στο αίμα – Και 12 τρόποι να την βελτιώσετε

κυκλοφορία αίματος αρτηρίες

Είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε, αλλά το ανθρώπινο σώμα διατηρεί περίπου 96.500 χιλιόμετρα αιμοφόρων αγγείων. Μαζί με την καρδιά και τους άλλους μύες, αποτελούν το κυκλοφορικό σύστημα. Αυτό το δίκτυο μεταφέρει αίμα σε κάθε γωνιά του σώματος.

Όταν τα άκρα δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αίμα, τα χέρια ή τα πόδια μπορεί να είναι κρύα ή μουδιασμένα. Εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα πόδια σας μπορεί να αποκτήσουν μια μπλε απόχρωση.

Η κακή κυκλοφορία μπορεί επίσης να στεγνώσει το δέρμα σας, να κάνει τα νύχια σας εύθραυστα και να κάνει τα μαλλιά να πέφτουν.

Μερικοί άνδρες μπορεί να έχουν πρόβλημα να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τη στύση. Και αν έχετε διαβήτη, οι γρατζουνιές, οι πληγές ή οι τραυματισμοί τείνουν να επουλώνονται πιο αργά.

12 τρόποι να βελτιώσετε την κυκλοφορία στο αίμα

  1. Διακόψτε το κάπνισμα
  2. Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση
  3. Πιείτε νερό
  4. Σταθείτε όρθιοι
  5. Κάνετε γιόγκα
  6. Σταθείτε στον τοίχο
  7. Κάνετε καρδιοαναπνευστική άσκηση
  8. Κάνετε καθίσματα
  9. Φορέστε κάλτσες συμπίεσης
  10. Τρώτε περισσότερα φυτικά τρόφιμα και λιγότερο κρέας
  11. Βουρτσίστε το σώμα σας, όχι μόνο τα μαλλιά σας
  12. Μουλιάστε στο μπάνιο

1. Διακόψτε το κάπνισμα

Η νικοτίνη είναι το ενεργό συστατικό στα τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καπνό. Βλάπτει τα τοιχώματα των αρτηριών σας και πυκνώνει το αίμα τόσο πολύ που δεν μπορεί να περάσει. Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Μπορεί να είναι δύσκολο να το διατηρήσετε, αλλά το φαρμακείο ή ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

2. Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση

Εάν είναι πολύ υψηλή, μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση που σκληραίνει τις αρτηρίες σας και μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Στοχεύστε σε συστολική πίεση 120 mmHg και διαστολική πίεση 80 mmHg ή λιγότερο, αλλά ρωτήστε το γιατρό σας για τις καλύτερες τιμές αρτηριακής πίεσης ανάλογα με την ηλικία και την υγεία σας. Ελέγξτε τις μετρήσεις σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Μπορείτε να αγοράσετε ένα πιεσόμετρο στο σπίτι ή να χρησιμοποιήσετε ένα στο φαρμακείο σας.

3. Πιείτε νερό

Το αίμα είναι περίπου μισό νερό. Πρέπει λοιπόν να παραμείνετε ενυδατωμένοι για να το διατηρήσετε σε κίνηση. Στοχεύστε σε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Θα χρειαστεί να πιείτε περισσότερο εάν ασκείστε ή αν κάνει ζέστη έξω.

4. Σταθείτε όρθιοι

Το να κάθεστε για πολλές ώρες κάθε φορά δεν είναι καλό ούτε για την κυκλοφορία ούτε για την πλάτη σας. Αποδυναμώνει τους μύες των ποδιών και επιβραδύνει τη ροή του αίματος στα πόδια, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει θρόμβο. Εάν η δουλειά σας είναι καθιστική, σκεφτείτε ένα όρθιο γραφείο. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να το συνηθίσετε, αλλά το να σηκώνεστε όρθιοι ανοίγει τις βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών σας, στέλνοντας αίμα στην καρδιά σας.

5. Κάνετε γιόγκα

Η γιόγκα είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου που μπορεί να ξεκινήσει τη ροή του αίματος. Όταν κινείστε, φέρνει οξυγόνο στα κύτταρα. Όταν στρίβετε, στέλνει αίμα στα όργανα. Και οι ανάποδες θέσεις μετατοπίζουν το αίμα από το κάτω μισό του σώματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.

6. Σταθείτε στον τοίχο

Όταν οι αστράγαλοι ή τα πόδια σας πρήζονται, δοκιμάστε τη στάση της γιόγκα με τα πόδια επάνω στον τοίχο. Ονομάζεται viparita karani και είναι ένας εύκολος τρόπος να στείλετε το αίμα σας προς την άλλη κατεύθυνση. Ξαπλώστε στο πάτωμα ή σε ένα χαλάκι γιόγκα, με τον αριστερό ή τον δεξιό ώμο κοντά στον τοίχο. Γυρίστε το σώμα σας ώστε να μπορείτε να σηκώσετε τα πόδια σας και κουμπώστε το κάτω μέρος σας στον τοίχο. Τεντώστε τα χέρια σας στο πάτωμα με τις παλάμες προς τα κάτω για ισορροπία.

7. Κάνετε καρδιοαναπνευστική άσκηση

Aerobic σημαίνει «με οξυγόνο». Έτσι, όταν τρέχετε, κάνετε ποδήλατο, περπατάτε, κολυμπάτε και κάνετε παρόμοιες ασκήσεις, λαμβάνετε περισσότερο οξυγόνο και το μεταφέρετεστους μύες σας. Αυτό κάνει την καρδιά πιο δυνατή και μειώνει την αρτηριακή σας πίεση. Βάλτε ως στόχο να ασκηθείτε για 30 λεπτά, 5 έως 7 ημέρες την εβδομάδα. Σπάστε το σε μικρά κομμάτια αν χρειάζεται. Εάν περπατάτε, να ξέρετε ότι οι μέτριες έως έντονες ταχύτητες -τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα την ώρα- προσφέρουν τα καλύτερα οφέλη για την υγεία.

8. Κάνετε καθίσματα

Αυτή η μορφή προπόνησης ενδυνάμωσης όχι μόνο αυξάνει το αίμα, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και βοηθά στον πόνο στην πλάτη. Ξεκινήστε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και τα χέρια στα πλάγια. Λυγίστε αργά τους γοφούς και τα γόνατά σας, αλλά κρατήστε την πλάτη σας ίσια, σαν να κάθεστε σε μια καρέκλα. Καθώς επιστρέφετε στην αρχική θέση, λυγίστε τα χέρια σας για ισορροπία.

9. Φορέστε κάλτσες συμπίεσης

Βάλτε την γκαρνταρόμπα σας να δουλέψει. Οι κάλτσες συμπίεσης πιέζουν λίγο τα πόδια σας, ώστε το αίμα σας να μην μένει σταθερό για πολύ. Αντίθετα, θα επιστρέψει στην καρδιά σας. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιο μήκος και ποσότητα πίεσης είναι καλύτερα για εσάς.

10. Τρώτε περισσότερα φυτικά τρόφιμα και λιγότερο κρέας

Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μείνετε μακριά από κορεσμένα λίπη που μπορούν να βρεθούν στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το τυρί και άλλες ζωικές πηγές. Αποφύγετε το πολύ αλάτι. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος και τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο, αλλά και τις αρτηρίες σας καθαρές.

11. Βουρτσίστε το σώμα σας, όχι μόνο τα μαλλιά σας

Στείλτε το αίμα σας προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάρτε μια βούρτσα σώματος με δύσκαμπτες, επίπεδες τρίχες και εφαρμόστε τη στο στεγνό δέρμα σας. Ξεκινήστε από τα πόδια και ανεβείτε, χρησιμοποιώντας μεγάλες κινήσεις στα πόδια και τα χέρια. Κάντε κύκλους στην κοιλιά και στο κάτω μέρος της πλάτης. Το στεγνό βούρτσισμα καθαρίζει επίσης το ξηρό δέρμα. Κάντε το κάθε μέρα, ακριβώς πριν το ντους.

12. Μουλιάστε στο μπάνιο

Είναι μια προσωρινή λύση, αλλά το μπάνιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενεργοποιήσετε την κυκλοφορία σας. Το ζεστό νερό κάνει τις αρτηρίες και τις φλέβες να ανοίγουν λίγο περισσότερο, αφήνοντας περισσότερο αίμα να περάσει. Το ζεστό νερό ή το τσάι κάνει επίσης το ίδιο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top