Αβοκάντο: Τι να κάνετε για να μην μαυρίζουν και η επικίνδυνη πρακτική που πρέπει να αποφύγετε

αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει φυτικές ίνες και κάλιο και είναι μια φυτική πηγή υγιεινών λιπών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), αλλά όταν πρόκειται για τον σωστό τρόπο αποθήκευσης ενός κομμένου αβοκάντο, οι απόψεις διίστανται.

Τα κομμένα αβοκάντο τείνουν να μαυρίζουν εύκολα και υπάρχουν πολλά κόλπα που υποτίθεται  ότι εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία και διατηρούν τα αβοκάντο φρέσκα για ένα μήνα. Ωστόσο, δεν είναι όλα ασφαλή. Η υιοθέτηση κάποιων λανθασμένων συμβουλών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τροφιμογενείς ασθένειες.

Το 2022, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε μια προειδοποίηση ως απάντηση σε μια τάση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πρότεινε την αποθήκευση ολόκληρων ή κομμένων αβοκάντο στο νερό με το σκεπτικό ότι η πρακτική αυτή τα διατηρεί φρέσκα για περισσότερο. Τα βίντεο που προτείνουν αυτή τη μέθοδο συνεχίζουν να συγκεντρώνουν προβολές.

Η ιδέα ακούγεται εύλογη. Τα αβοκάντο αρχίζουν να γίνονται καφέ όταν εκτίθενται στο οξυγόνο, σε μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση, λέει ο Matt Regusci, ο υπεύθυνος στη New Era Partners, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη συμμόρφωση με την ασφάλεια των τροφίμων. «Το ίδιο συμβαίνει με τα μήλα και τις πατάτες», εξηγεί. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το μαύρισμα όσον αφορά τον κίνδυνο για την υγεία, απλά δεν φαίνεται ωραίο».

Αποθηκεύοντας τα αβοκάντο σε νερό, όπως οι χρήστες του διαδικτύου προτείνουν, επιβραδύνετε τη διαδικασία οξείδωσης και κρατάτε τα φρούτα ώριμα και πράσινα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον FDA, αυτή η πρακτική θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την αποθήκευση κομμένων αβοκάντο στο νερό;

Παρόλο που το νερό μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τη γεύση ενός αβοκάντο για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να σας εκθέσει σε τροφιμογενείς ασθένειες. «Η κύρια ανησυχία είναι η πιθανότητα ότι τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί (όπως η Listeria monocytogenes και η σαλμονέλα) που μπορεί να αναπτυχθούν στην επιφάνεια του αβοκάντο μπορεί να πολλαπλασιαστούν κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης του, όταν έχει βυθιστεί στο νερό», σημειώνει η Janell Goodwin, εκπρόσωπος του FDA.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε με ασφάλεια τα αβοκάντο φρέσκα;

  • Τα αβοκάντο πρέπει να φυλάσσονται στον πάγκο αμέσως μόλις τα αγοράσετε. Μόλις ωριμάσουν, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για να παρατείνετε τη ζωή τους μία ή δύο μέρες, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.
  • Ο FDA συνιστά να ξεπλένετε ολόκληρα τα αβοκάντο κάτω από τρεχούμενο νερό και να τα τρίψετε με ένα σφουγγαράκι για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή βακτήρια. Στη συνέχεια να τα στεγνώσετε με μια καθαρή πετσέτα και να τα αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν.
  • Μόλις κόψετε το αβοκάντο, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ στην εκτεθειμένη επιφάνεια εάν δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε ολόκληρο το φρούτο αμέσως. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς το κιτρικό οξύ σε αυτά τα φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης. Στη συνέχεια, τυλίξτε τα φρούτα σε πλαστική μεμβράνη μέχρι να τα φάτε.
  • Η αποθήκευση του αβοκάντο στην κατάψυξη είναι ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top